Biznis vesti

Prazna akumulaciona jezera u Srbiji: Dotoci najniži u poslednjih 10 godina, zbog sličnog problema u Albaniji restrikcije

Komentari

Autor: Nataša Jovanović

10/04/2022

-

16:10

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Akumulaciona jezera, neophodna za rad hidroelektrana u Srbiji gotovo su prazna. Ovako nizak nivo vode odavno nije zabeležen u ovom periodu godine, što utiče kako na rad hidrocentrala tako i na biljni i životinjski svet u jezerima.

Nivo vode na Zavojskom jezeru kod Pirota je gotovo na minimumu, a ništa bolja slika nije ni u ostalim akumulacionim jezerima u Srbiji. Hidrolozi kažu da je jedan od razloga deficit padavina koji traje od prošlog leta.

"U Evropi u celom Dunavskom slivu bio je manjak padavina, a sneg koga je bilo se vrlo sporo topio. Da biste imali veću akumulaciju, morate da imate uz to i topljenje snega i nekoliko ciklona sa puno kiše - oko 40 do 50 litara po metru kvadratnom po jednoj epizodi. Ovoga puta to nije bilo", kaže za Euronews Srbija hidrolog Dejan Vladiković, iz Republičkog hidro-meteorološkog zavoda.

Osim suše, na manjak vode u akumulacijama uticala je i povećana proizvodnja struje u hidrocentralama, uvereni su stručnjaci.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

"Slaba proizvodnja u termoenergetskom delu povukla je da se forsira proizvodnja u hidroelektranama, što je sasvim prirodno. Ako imate pune akumulacije vi ste moćni u elektroenergetskom smislu. AiI, tako je ta forsirana proizvodnja u nekim segmentima i nekim delovima dovela do toga da zaista imamo niske nivoe", objašnjava profesor Nikola Rajaković, predsednik Saveza energetičara Srbije.

On navodi da trećinu ukupne struje Srbija dobija iz hidrocentrala, ali napominje da kada je akumulacija prazna, hidrocentrala ne može da radi u punom kapacitetu. Upravo to se dogodilo u Albaniji, koja celokupnu struju proizvodi u dve hidroelektrane. Od ukupno 12 turbina, trenutno rade samo dve, pa su radi uštede odlučili da ugase javnu i dekorativnu rasvetu. Stručnjaci kažu da kod nas ne bi trebalo da bude restrikcija.

"Uveren sam da su dovoljno dobre lekcije povučene u vezi sa ugljem, a i hidrologija će biti bolja takve situacije ja definitivno ne očekujem a i naš elektro-energestki sistem u odnosu na albanski je neuporedivo robusniji", kaže profesor Rajaković.

EPS: Hidrologija najlošija u poslednjih 10 godina

Iz Elektroprivrede Srbije u odgovoru za Euronews Srbija navode da su hidroelektrane u prva tri meseca ove godine proizvele 2,8 milijardi kilovat sati struje, što je za 30 odsto manje u odnosu na 2021. i šest odsto manje od plana za ovaj period. Da bi se nivo vode u akumulacionim jezerima povećao potrebno je da padne dosta kiše, kažu hidrolozi, što se može očekivati tokom aprila i maja, posle čega opet sledi suša.

"U prva tri meseca ove godine hidrološka situacija je veoma nepovoljna, dotoci na rekama su veoma niski i jedni od najnižih u prethodnih deset godina. Zbog tako loše hidrologije niža je i proizvodnja u hidroelektranama na Drini i Dunavu. Mart je bio posebno sušan na Dunavu, jer je ovog marta prosečan dnevni dotok vode u đerdapsku akumulaciju bio samo 3.750 kubika vode u sekundi, dok je višegodišnji martovski prosek oko 6.600 kubnih metara u sekundi", kažu za Euronews Srbija u EPS.

Oni kažu i da podatak da je ovogodišnji srednji dotok na Drini oko 320 kubnih metara u sekundi, dok je prošle godine bio čak 660 kubnih metara u sekundi. To smanjenje za čak 50 odsto najbolje ukazuje kolika je suša na rekama. 

"Akumulacione hidroelektrane su se koristile za proizvodnju električne energije u skladu sa potrebama proizvodnje kako bi se obezbedile dovoljne količine električne energije. Sve hidroelektrane uključujući i akumulacione rade u skladu sa važećim vodnim dozvolama i poštuju se zakonske norme u zaštiti životne sredine", tvrde u Elektroprivredi.

U ovom preduzeću očekuju poboljšanje hidrološke situacije u Srbiji u narednom periodu i porast nivoa voda u akumulacionim jezerima.

Krivična prijava aktivista

Euronews

Ipak, kada je reč o Zavojskom jezeru, priča je kompleksnija. Ono na šta su i meštani i aktivisti i čelnici Pirota ukazivali jeste, kako oni ističu, nezakoniti rad hidroelektrane. Oni ističu da je HE radila danima i nedeljama. Članovi pokreta "Odbranimo reke stare planine" podneli su krivične prijave u Tužilaštvu protiv NN lica u EPS-u i Hidroelektrani, jer, kako kažu, postoji osnova sumnje da je HE radila nezakonito. Oni očekuju da institucije reaguju na ovu situaciju.

"Situacija je loša ekološki po reku Nišavu, gde veoma hladna voda utiče na mrest i opstanak riba, zatim je loša po živi svet jezera Zavoj i karakteristike prirodnog entiteta koji je označen kao biser i turističke ponude Stare planine. Jedina naša namera jeste da se rad hidroelektrane uvede u stari režim rada da kej i Nišava postanu ponovo bezbedni za građane Pirota i da se ekološki probemi na samom jezeru i nizvodnim naseljima na reci Temšici reše na dobrobit građana", kaže Aleksandar Panić iz organizacije "Odbranimo reke Stare planine"

Niti smo upravljač tog područja niti imamo nadležnost da odlučujemo o režimu rada hidroelektrane, ali sve on što je u našoj nadležnosti smo uradili i radimo, kaže zamenik gradonačelnika Pirota Miloš Colić

"Apelujem, pre svega jer Piroćanci vole svoju Nišavu, vole svoj kej i žele da se u letnjem periodu osvežavaju na toj reci. Tražili smo od nadležnih da režim bude takav da se u određenim delovima dana stvore uslovi za rekreativne aktivnosti na reci, ali pre svega da se stvore uslovi za bezbednost svih naših građana", navodi Colić.

Ono što je činjenica da je ovo jezero napravljeno da bi se proizvodila struja, ali nadležni iz Pirota apeluju da je neophodno poštovati i zakone prirode. Poslenjih nekoliko dana kada HE Pirot nije radila nivo vode je porastao za šest metara, javlja reporterka Euronews Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis