Biznis vesti

EK: Oporavak evropske ekonomije brže nego što se očekivalo

Komentari

Autor: Fonet

12/07/2021

-

14:46

EK: Oporavak evropske ekonomije brže nego što se očekivalo
EK: Oporavak evropske ekonomije brže nego što se očekivalo - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Privreda u Evropske unije (EU) trebalo bi da do kraja godine poraste za 4,8 odsto, dok se u 2022. godini očekuje stopa rasta od 4,5 odsto, objavio je portal Udruženje granskih sindikata Nezavisnost, pozivajući se na poslednje ekonomske prognoze Evropske komisije.

Nova prognoza pokazuje da će se realni bruto društveni proizvod (BDP) vratiti na nivo pre pandemijske krize u poslednjem tromesečju ove godine. Evropska ekonomija će se oporaviti brže nego što se ranije očekivalo, jer su privredni rezultati u prvom tromesečju premašili očekivanja, a poboljšana zdravstvena situacija podstakla je brže ublažavanje antipandemijskih mera i ograničenja u ​​drugom tromesečju, navodi se u prognozi Evropske komisije.

Ekonomiju, takođe, podstiče efikasna strategija suzbijanja virusa i napredak u vakcinaciji koji su doveli do opadanja novih infekcija i hospitalizacija, što je omogućilo članicama EU da ponovo otvore svoje ekonomije u drugom kvartalu.

Kako se navodi, postoje dokazi o oživljavanju turističkih aktivnosti unutar EU, čemu bi trebalo da doprinese novi EU digitalni kovid sertifikat koji se primenjuje od 1. jula. Predviđa se da će inflacija u EU ove godine u proseku iznositi 2,2 odsto, odnosno 1,6 odsto 2022. godine.

Izvršni potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovski, izjavio je da se evropska ekonomija snažno oporavlja, kao i da je povećano poverenje u turizam.

"Ekonomija EU ove godine će zabeležiti svoj najbrži rast poslednjih decenija, podstaknut snažnom potražnjom kako kod kuće tako i širom sveta, i bržim ponovnim otvaranjem uslužnih sektora", rekao je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni.

Komentari (0)

Biznis