Biznis vesti

Američka banka First Republic razmatra prodaju imovine kako bi izašla iz krize

Komentari

Autor: Bloomberg Adria

26/04/2023

-

14:41

Američka banka First Republic razmatra prodaju imovine kako bi izašla iz krize
Prva republička banka - Copyright Tanjug AP/Jeff Chiu

veličina teksta

Aa Aa

Američka banka First Republic razmatra prodaju imovine od 50 do 100 milijardi dolara jer pokušava da se spase od previranja koja su zahvatila bankarski sektor prošlog meseca. Prodaja, koja uključuje dugotrajne hipoteke i hartije od vrednosti, ima za cilj da smanji neusklađenost između imovine i obaveza banke, kažu izvori koji su upoznati sa ovim pitanjem.

Potencijalni kupci, uključujući velike američke banke, mogli bi da dobiju ovlašćenja ili preferirani vlasnički kapital kao podsticaj za kupovinu imovine iznad njihove tržišne vrednosti, rekao je jedan od izvora za Bloomberg.

Dan nakon što je First Republic prijavio zaradu koja je bila daleko ispod procena analitičara, investitori su shvatili izazove sa kojima se banka suočava. Ključnoj komponenti njenog prethodnog uspeha — poslovanju upravljanja bogatstvom za ultra bogate klijente — možda će biti podrezana krila. Banka se sada takođe suočava sa izgledom da će morati da istovari veliki deo svoje imovine. Akcije su pale za više od 40 odsto.

Zajmodavac pokušava da ojača svoj bilans stanja kako bi izbegao da ga zapleni Federalna korporacija za osiguranje depozita i otvori put za moguće povećanje kapitala, rekao je izvor. Možda će joj trebati pomoć američke vlade da olakša pregovore sa nekom od najvećih banaka. To bi bila mnogo jeftinija alternativa od neuspeha kompanije.

Portparol firme sa sedištem u San Francisku odbio je da komentariše.

Pored prodaje imovine, banka takođe planira da se fokusira na kredite koji se mogu prodati na sekundarnom tržištu, saopšteno je u ponedeljak. To je oštro odstupanje od njegove stare strategije pružanja velikih hipoteka samo sa kamatama, usluge koja je privukla legije bogatih zajmoprimaca i pomogla da se kompanija izgradi u giganta za upravljanje bogatstvom.

Komentari (0)

Biznis