Biznis vesti

Mihajlović (SSSS): Tražićemo vanredno povećanje minimalne cene rada

Komentari

Autor: FoNet

28/04/2023

-

11:03

Mihajlović (SSSS): Tražićemo vanredno povećanje minimalne cene rada
Mihajlović (SSSS): Tražićemo vanredno povećanje minimalne cene rada - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović izjavio je FoNetu da će SSSS zatražiti vanredno povećanje minimalne cene rada, zbog inflacije koja je već “pojela” prethodno povećanje od 11 odsto.

Prema zvaničnim podacima, inflacija je 16 odsto, ali prema našim proračunima je blizu 20 odsto, s tim što su prehrambeni proizvodi poskupeli više od 24 odsto. Očekujemo da će 1. maja, kada poskupe struja i gas za osam i 10 odsto, to pokrenuti novi talas poskupljenja i dati novi zamajac inflaciji, rekao je Mihajlović.

On je naveo da u Srbiji 400.000 zaposlenih živi od minimalca.

Te osobe i njihove porodice sa takvim primanjima ne mogu da prežive, zbog čega je neophodno još jedno vanredno povećanje minimalne cene rada, ocenio je Mihajlović.

Zakon o radu predviđa da ukoliko dođe do takvih poremećaja minimalna cena rada može da se povećava i dva puta tokom godine. S obzirom na situaciju u kojoj se nalazi ogroman broj zaposlenih, vlada treba da vodi odgovornu socijalnu politiku i pošteno je da ove godine dobijemo još jedno povećanje, rekao je Mihajlović.

On je izjavio da u Evropi samo Srbija ima dve potrošačke korpe - prosečnu i minimalnu, i da u ovom trenutku minimalna potrošačka korpa košta više od 51.000 dinara, dok je minimalna zarada 40.000 dinara.

To najbolje ilustruje kako preživljavaju radnici koji od plate ne mogu da napune ni minimalnu potrošačku korpu, u kojoj su namirnice poput mesa i sireva zastupljene samo u tragovima, rekao je Mihalović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis