Biznis vesti

TTF: Cena gasa opet pala, 36 evra za megavat-sat

Komentari

Autor: Tanjug

08/05/2023

-

15:37

TTF: Cena gasa opet pala, 36 evra za megavat-sat
Tanjug/AP/Czarek Sokolowski - Copyright Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Cena prirodnog gasa na holandskoj berzi TTF i dalje pada, a junski fjučersi se na početku ove nedelje prodaju po ceni od 36 evra za megavat-sat. U prvoj nedelji maja je cena gasa opala za 5,1 odsto, a trend smanjenja cena se nastavlja. Najveća cena gasa na berzi TTF je zabeležena u avgustu, kada je ona dostigla 339 evra za megavat-sat.

Od polovine decembra se cena fjučersa gasa nalazi u konstantnom padu. Obim trgovine prirodnim gasom u Evropi ipak nije toliko veliki kao što je uobičajeno u ovo doba godine, pošto investitori oklevaju, verujući da će cene gasa i dalje padati, prenosi Blumberg.

"Neki očekuju da će cena prirodnog gasa pasti na samo 10 evra za megavat-sat, odnosno za 70 odsto u odnosu na sadašnji nivo", smatra stručnjak evropske energetske kompanije MET Holding, Klaus Rajniš.

Ako se to uopše desi, "neće potrajati dugo", dodao je on.

Tržište je i dalje veoma osetljivo, a eventualni nagli rast potrošnje gasa u industriji u kombinaciji sa porastom potražnje azijskih zemalja za gasom je rizičan.

Analitičari Goldman Saks grupe i Boston Konsalting grupe smatraju da je pod određenim okolnostima moguće da se cena gasa ponovo popne na nivo iznad 100 evra za megavat-sat.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis