Biznis vesti

EU kao samostalni kupac na tržištu energenata: Kupovna moć EU trebalo bi da niveliše cenu gasa

Komentari

Autor: Tanjug

07/03/2023

-

17:26

EU kao samostalni kupac na tržištu energenata: Kupovna moć EU trebalo bi da niveliše cenu gasa
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija planira nezavisno da uđe u klub kupaca tržišta gasa tokom sledećeg meseca, kako bi uticala snagom kupovne moći na smanjenje cene gasa.  

Zajednička kupovina gasa predstavlja novi način kako bi ujedinjeni uticali na ograničenje troškova energenata izazvanog smanjenjem isporuke ruskog gasa.

Potražnja bi iznosilo oko 13,5 milijardi tona, što je i dalje deo od 338 milijardi kubnih metara, koliko je EU uvezla tokom 2021.

"Prema proceni, zajednička potražnja zemalja članica i tri susedne zemalje iznosiće 24 milijarde kubnih metara, u sledeće tri godine", kaže potpresednik Evropske komisije Maroš Šefčovič. 

Energenti koji su trenutno dostigli rekordnu cenu gasa u avgustu, podstiču rast indeksa potrošačkih cena i tako utiču na konkurentnost lokalnih kompanija u odnosu na rivale iz Kine i SAD.

„Jasno je da moramo da pokrenemo ekonomski tok u Evropi“, rekao je Šefčović, i dodao da veruje u stvaranje novog sistema koji bi povećao konkurentnost i time doneo nove dobavljače, i smanjio cene energenata.

Šefčović je rekao da vidi interesovanje za zajedničku kupovinu gasa u sektorima kao što su čelik, aluminijum, keramika, staklo i proizvodnja automobila.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis