Biznis vesti

Počeo s radom regionalni centar kompanije Oracle u Kragujevcu, Telekom prvi korisnik javne "Oracle cloud" infrastrukture

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/05/2023

-

22:31

Počeo s radom regionalni centar kompanije Oracle u Kragujevcu, Telekom prvi korisnik javne "Oracle cloud" infrastrukture
Počeo s radom regionalni centar kompanije Oracle u Kragujevcu, Telekom prvi korisnik javne "Oracle cloud" infrastrukture - Copyright Marina Jančević

veličina teksta

Aa Aa

Počeo je sa radom regionalni centar korporacije Oracle u Državnom data centru u Kragujevcu, čime je ovaj globalni IT gigant uspostavio prvi ogranak u Jugoistočnoj Evropi.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović naveo je da odluka Oracle-a, jedne od najvećih IT kompanija na svetu, da na komercijalnoj osnovi zakupi prostor i čuva svoje podatke u Srbiji, "pokazuje da smo mi kao država, naše institucije, naši stručnjaci svojim znanjem i zalaganjem, uspeli da pobedimo na veoma konkurentnom i oštrom IT tržištu najrazvijenije evropske ekonomije".

Prema njegovim rečima današnji dan je kruna napornog, odlučnog i posvećenog rada velikog tima, na čelu sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić.

Ministar je istakao da je Srbija još jednom pokazala da je regionalni lider u digitalnoj transformaciji i više nego pouzdan i odgovoran partner za postojeće i sve buduće strane investicije u oblasti IT-a i naprednih tehnologija.

"Lokalne organizacije i javne institucije preduzimaju čvrste korake da uspostave Srbiju kao zemlju fokusiranu na inovacije vođene tehnologijom", podvukao je Jovanović, a navodi se u saopštenju Ministarstva.

Potpredsednik za cloud tehnologije i regionalni direktor za Severnu i Istočnu Evropu pri korporaciji Oracle Kenet Johansen izjavio je da će na ovaj način pomoći klijentima da iskoriste prednosti najboljih cloud tehnologija, istovremeno obezbeđujući visoke bezbednosne standarde, dostupnost i smanjeno kašnjenje.

Marina Jančević

 

U Kragujevcu je danas potpisan i prvi komercijalni ugovor između korporacije Oracle i Telekoma Srbija, čime je najveća domaća telekomunikaciona kompanija postala prvi korisnik javne Oracle cloud infrastrukture.

Komentari (0)

Biznis