Biznis vesti

EIB Global finansirao projekte sa 10,8 milijardi evra u 2022, za Zapadni Balkan zajmovi od 824 miliona evra

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2023

-

10:27

EIB Global finansirao projekte sa 10,8 milijardi evra u 2022, za Zapadni Balkan zajmovi od 824 miliona evra
EIB Global finansirao projekte sa 10,8 milijardi evra u 2022, za Zapadni Balkan zajmovi od 824 miliona evra - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Razvojni ogranak Evropske investicione banke za zemlje van Evropske unije EIB Global je u 2022, u prvoj godini svog postojanja, finansirao 10,8 milijardi evra, što je za 50 odsto više nego što je banka uložila u zemlje van EU tokom 2021. godine.

Taj iznos obuhvata i 1,7 milijardi ranije potpisanih sredstava koja su preusmerena za hitnu pomoć Ukrajini, saopštila je EIB. Za zemlje Zapadnog Balkana banka je potpisala zajmove u vrednosti od 824 miliona evra, zajedno sa više od 11 miliona evra bespovratnih sredstava, za razvoj održive infrastrukture i malih biznisa.

Očekuje se da će ova sredstva za region podstaći investicije u vrednosti od gotovo 3,5 milijardi evra. Grupacija EIB je prošle godine nastavila da podržava razvoj zdravstvenog sistema, pristup pijaćoj vodi, pristupačnim i obnovljivim izvorima energije.

Finansiranje namenjeno Severnoj i Podsaharskoj Africi ukupno je dostiglo 4,1 milijardu evra. 

"Uprkos izazovnoj geopolitičkoj situaciji i sukobima širom sveta, moramo odlučno nastaviti da podržavamo pravedni globalni prelazak na nultu neto emisiju",  rekao je predsednik Evropske investicione banke Verner Hojer.

"Prema izveštajima o poslovanju EIB Global, očekuje se da će zahvaljujući zajmovima potpisanim prošle godine 11,7 miliona ljudi širom sveta dopiti pristup pijaćoj vodi, 836 milliona će biti vakcinisano protiv kovida-19 i drugih bolesti, a svake godine će biti 141 miliona više putovanja javnim prevozom.

Prema procenama ekonomista iz EIB, projekti koje je banka potpisala 2022. godine na Zapadnom Balkanu omogućiće priključivanje 150.000 domaćinstava na vodovod i kanalizaciju, 2,3 miliona putovanja godišnje novim ili unapređenim železnicama, kao i očuvanje 34.600 radnih mesta u mikro i manjim preduzećima.

Izveštaj obuhvata i analizu ekonomskog odeljenja EIB, koja ukazuje da je rat u Ukrajini uticao na Zapadni Balkan kroz više cene hrane i energije, što je podstaklo inflaciju i pogodilo raspoložive dohotke. 

Usled postpandemijskog oporavka, tražnja za kreditima je ostala snažna, iako uglavnom za finansiranje obrtnih sredstava.  S druge strane, banke očekuju da će tražnja za kreditima za fiksne investicije opasti. 

Pored toga, ponuda kredita je pogoršana zbog oštrijih uslova finansiranja i očekuje se njeno dalje slabljenje.

"Nova organizaciona struktura u okviru EIB Global pomogla nam je da ojačamo svoje prisustvo na Zapadnom Balkanu i podržimo naše lokalne partnere u ublažavanju posledica višestrukih kriza. Zajedno sa Evropskom komisijom, pomažemo regionu da reši izazove urbanog razvoja i svoje infrastrukturnih potrebe na finansijski održiv, socijalno inkluzivan i energetski efikasan način”, izjavila je potpredsednica EIB Liliana Pavlova zadužena za Zapadni Balkan.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis