Politika

Za brzu prugu Beograd - Niš 600 miliona evra od EU, Varhelji: Evropa isporučuje rezultate

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

28/02/2023

-

12:08

Za brzu prugu Beograd - Niš 600 miliona evra od EU, Varhelji: Evropa isporučuje rezultate
Za brzu prugu Beograd - Niš 600 miliona evra od EU, Varhelji: Evropa isporučuje rezultate - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Sporazum o prvoj tranši investicionog granta za izgradnju brze pruge Beograd-Niš od 598 miliona evra, u okviru finansijskog paketa za železnički Koridor 10, potpisan je danas u vozu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i evropskog komesara za proširenje Olivera Varheija.

Sporazum su potpisali šef regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi i ministar građevinarstva Goran Vesić.

Varhelji: Evropa isporučuje rezultate

Prethodno je Vučić dočekao u železničkoj stanici Beograd Centar u Prokopu evropskog komesara za proširenje Olivera Varheija, odakle su vozom krenuli do stanice Ripanj. Vučić i Varheji su u vozu održati sastanak u četiri oka.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Varhelji je današnji dan nazvao značajnim za ceo region Zapadnog Balkana i konstatovao da "Evropa isporučuje rezultate".

"Putovali smo vozom zajedno s predsednikom i ambasadorima EU i time smo želeli da obeležimo potpisivanje velikog razvojnog projekta za region, železničke trasa Beograd Niš, koja će se finanasirati zajedno sa EIB u iznosu od četiri milijarde evra, od kojih EU daje 600 miliona bespovratne pomoći", naveo je Varhelji. 

Kako je dodao, projekat železnice je izabran jer može da promeni realnost na terenu za građane Srbije, da donese nova radna mesta i ulaganja tamo gde su najpotrebnija - na jugu Srbije ali i da omogući brži protok robe kada su u pitanju mali proizvođači.

"Prošli put smo potpisali ugovor koji se tiče električne energije, danas ovde imamo saobraćaj koji kreće da se razvija punim zamahom i time ćemo izgraditi ne samo novu realnost već i nešto što će mnoge buduće generacije koristiti", dodao je Varhelji.  

Govoreći o energetici naveo je da je u budžet Srbije preneto iz paketa energetske podrške oko 150 miliona evra čime bi trebalo da se ublaže efekti energetske krize. Ipak, dodao je, ima još posla da bi Zapadni Balkan bio pretvoren u energetski ulaznu tačku za Evropu, za nove izvore energije i nove rute. On je najavio ulaganja u Elektromreže i dodao da su krajem godine odobreni nove projekti - jedan u hidrosektoru, a drugi kad je reč o energiji vetra. 

Printscreen/TV Pink

 

 

Nakon potpisivanja Vučić se zahvalio EU rekavši da je 600 miliona najveći bespovratni iznos koji je Srbija dobila.

Vučić: Niš će biti udaljen 100 minuta od Beograda

Predsednik Vučić je naveo da je danas reč o o jednom od najvećih projekata ikada u koje je Srbija ušla koji je vredan dve milijarde 775 miliona evra. 

"Nama EU sada daje 600 miliona evra na poklon - 525 mi dajemo iz budžeta, ostalo ide iz EIB i EBRD pod najpovoljnijim uslovima. Dakle, najveća pomoć, podrška i novac", rekao je Vučić.  

Niš će nakon izgradnje, istakao je, biti udaljen od Beograda sat i 40 minuta.

"Želim da vam ukažem na činjenicu da je 1884. otvorena pruga Beograd-Niš centar i da je putovanje trajalo nešto više od sedam sati. Danas - šest sati. Ništa se nije promenilo u 130 godina. Sada menjamo Srbiju uz pomoć i podršku EU jer ne bismo mogli da nađemo novac za taj projekat", rekao je Vučić.  

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

On je istakao značaj koji će buduća pruga imati za građane i privredu regiona.

"Krećemo na prvoj deonici od 18 kilometara u srpskom Pomoravlju, onda imamo još četiri velike sekcije, radimo do Brestovca, onda ćemo produžiti ka Preševu i granici ka Severnoj Makedoniji. I danas sam sa Varjheljijem razgovarao uz zahvalnost za ogroman novac - kad je novac veoma skup, mi smo dobili veoma jeftin novac od EIB i EBRD", rekao je predsednik Srbije dodajući da se tako finansira razvoj i rast jedne zemlje.

Vučić se još jednom zahvalio Evropskoj komisiji i kancelariji u Beogradu, komesaru Varheljiju, ali i svim poreskim obveznicima iz svake zemlje EU koji su ogroman novac dali za nas.  

Tokom vožnje je održan i sastanak članova delegacija Srbije i EU.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

 

Sastanku su prisustvovali ministri Goran Vesić, Siniša Mali, Tanja Miščević, Dubravka Đedović, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, ambasadori zemalja EU i drugi gosti, kao i direktori železničkih preduzeća. Predsednik Vučić i evropski komesar će se zatim vratiti u Železničku stanicu Beograd Centar, gde će se obratiti medijima.

Pruga za vozove brzine 200 kilometara na sat

Potpisani sporazum odnosi se na finansiranje jednog dela brze pruge Beograd - Niš, čija je ukupna dužina 230 kilometara. U pitanju je gradnja deonice Stalać - Đunis, na trećoj etapi, koja će se prva raditi, jer je za tu deonicu idejni projekat već završen i odobren, a reč je o 17,7 kilometara pruge.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

 

Na pruzi Beograd - Niš, koja će se nastaviti na brzu prugu Beograd - Budimpešta, planirano je da se vozovi kreću brzinom od 200 kilometara na čas.

Takođe, trenutno se vrši izrada tehničkih specifikacija vozova koje će kupovati država Srbija, specijalni vozovi za tu prugu i planirano je da se do Niša iz Beograda stiže za 100 minuta. Svi sporazumu odnosno odobrenja sredstava za sve etape planirane planirani su do kraja 2024, a završetak radova se očekuje 2029. godine.

Izgradnja će se odvijati u tri etape i to: Beograd - Velika Plana, Velika Plana - Paraćin, Paraćin - Niš.

EU će obezbediti finansijski paket uod 2,2 milijarde evra: EIB će obezbediti 1,1 milijardu evra, EBRD 550 miliona, donacija EU je 598 miliona evra, (sada odobreno 265 miliona). Na brzoj pruzi Beograd - Niš se očekuje 2,3 miliona putnika godišnje. Sredstva se neće izdvojiti odmah u celini nego kako se bude radila koja etapa i završavao i odobravao idejni projekat koje će odobravati revizorska komisija.

Komentari (0)

Srbija