Biznis vesti

Država nastavlja da kontroliše cene goriva: Vlada Srbije danas produžila važenje Uredbe za još mesec dana

Komentari

Autor: Ljiljana Gradinac

25/05/2023

-

17:05

Država nastavlja da kontroliše cene goriva: Vlada Srbije danas produžila važenje Uredbe za još mesec dana
Država nastavlja da kontroliše cene goriva: Vlada Srbije danas produžila važenje Uredbe za još mesec dana - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić, Zoran Žestić, Dragan Kujundžić, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije ponovo je danas produžila važenje Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte do kraja juna, potvrđeno je za Euronews Srbija u Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine.  Na taj potez Vlada se ranije odlučila u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva i imajući u vidu da je tržište još nestabilno.

Nove maloprodajne cene evrodizela na pumpama u Srbiji i benzina evropremijum BMB i dalje će se objavljivati svakog petka do 15 časova tokom važenja Uredbe, a važiće do sledećeg petka u isto vreme.

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine je ranije saopštilo da će maloprodajne cena evrodizela na pumpama u Srbiji od prošlog petka u 15 časova pa u narednih sedam dana, odnosno do petka, 26. maja u 15 časova iznositi 180 dinara, a benzina evropremijum BMB 173 dinara. U odnosu na prošlu nedelju cena dizela i benzina se nije menjala.

Sagovornici Euronews Srbija imaju potpuno različite poglede na vladinu uredbu,pa tako deo stručnjaka smatra da su davno nestali razlozi zbog kojih je ona doneta, dok drugi deo podržava ideju da država i dalje kontroliše cene derivata nafte. Ipak, na pitanje šta bi se desilo kada bi se prestalo sa regulisanjem, mnogi ne daju konkretan odgovor. 

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović kaže za Euronews Srbija da je tržište motornog goriva već 15 meseci regulisano i da je nemoguće precizno reći šta bi se desilo sa cenama, ako primena Uredba ne bi bila produžena. Dodao je da bi moglo da dođe i do pojeftinjenja i do poskupljenja, ali smatra da promene ne bi bile velike u slučaju kada se ne bi produžilo važenje Uredbe. 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Mićović je rekao da je i poskupljenje i pojeftinjenje goriva posledica kretanja na globalnom tržištu nafte i da će Srbija u tom smislu deliti sudbinu svih uvozno zavisnih zemalja.

"Davno su nestali razlozi zbog kojih je Uredbe o ograničenju cena doneta. Inače, Zakonom o trgovini je propisano da vanredne mere ove vrste mogu da se sprovode samo u izuzetnim okolnostima i svakako ne duže od šest meseci. Samo formalno, aktuelna Uredba je na snazi manje od šest meseca, a faktički Ministarstvo trgovine još od 10. februara 2022. godine, određuje maksimalne maloprodajne cene evrodizela i bezolovnog benzina BMB95 ", naveo je Mićović.

Dodaje da bi pod uticajem tržišnih zakona, moglo da dođe i do pojeftinjenja i do poskupljenja, ali da premene ne bi bile ni po intenzitetu ni po vremenu primene ujednačene na svim benzinskim stanicama.

"To su zapravo odlike slobodne trgovine", naveo je Mićović.

AP/Frank Augstein

 

Na pitanje da li se očekuje stabilizacija cena derivata nafte u narednom periodu, Mićović je rekao da uz manje oscilacije posmatrano u poslednjih godinu dana, cene goriva imaju trend pada.

"Oktobra je recimo litar dizela koštao više od 220 dinara i pored toga što su akcize bile umanjene, a danas i nakon vraćanja akciza na nivo od pre nastanka energetske krize, košta 180 dinara. I poskupljenje i pojeftinjenje goriva je posledica kretanja na globalnom tržištu nafte, tako da ćemo u tom smislu deliti sudbinu svih uvozno zavisnih zemalja", kaže Mićović. 

Predsednik Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić, međutim, ističe da cena nafte na svetskom tržištu stalno varira i da je kontrola cene neophodna. 

"Pošto je mi kupujemo na svetskom tržištu, onda i izlazna cena iz rafinerija takođe mora da bude kontrolisana. Ne može bilo ko od onih koji vrše preradu i oni koji prodaju, da prodaje po kojim cenama želi. U nekom trenutku je potražnja veća, a oni koji prodaju bi onda digli cenu iako je to neosnovano. Mislim da je to dobra odluka i ne verujem da će to nešto drastično da promeni za potrošače. Mislim da država to dobro kontroliše zbog potrošača", rekao je Vuletić.  

Smatra da je prodženje važenja uredbe dobro, navodeći da se zna kakva je cena na svetskom tržištu nafte i da onda ne mogu derivati da budu mnogo skuplji od onoga što je nabavna cena.

Komentari (0)

Biznis