Biznis vesti

Habek: Nemačka će možda zatvarati industrijske kapacitete zbog manjka gasa

Komentari

Autor: Bloomberg Adria

12/06/2023

-

19:42

Habek: Nemačka će možda zatvarati industrijske kapacitete zbog manjka gasa
Robert Habek - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka će možda morati da gasi svoje industrijske kapacitete ako ukrajinski ugovor o protoku gasa s Rusijom ne bude produžen po isteku krajem ove godine, izjavio je u ponedeljak ministar privrede Robert Habek.

Govoreći na jednoj ekonomskoj konferenciji na istoku Nemačke, Habek, koji je i zamenik kancelara, upozorio je da bi trebalo sprečiti ponavljanje iste greške, to jest pretpostaviti da će privreda ostati nezahvaćena ako se ne sprovedu preventivne mere da se osigura energetsko snabdevanje, prenosi Bloomberg Adria.

Napomenuo je da bi pravila o podeli tereta mogućeg manjka gasa u istočnoj Evropi trebalo poštovati, što znači da bi Nemačka morala da izvozi gas, pa bi proizvodni sektor u najvećoj evropskoj ekonomiji mogao da doživi restrikcije ili prekid snabdevanja.

"Ne postoji siguran scenario o tome kako će se stvari razvijati", kazao je Habek na forumu u mestu Bad Zarov.

Dodao je da će ključni za snabdevanje gasom u istočnom delu Nemačke i istočne Evrope biti dodatni kapaciteti poput planiranog LNG terminala na severu zemlje, kojem se opire lokalno stanovništvo i grupe za zaštitu okoline.

Uprkos invaziji Rusije, Ukrajina i dalje zarađuje na naknadama za transport ruskog gasa preko svoje teritorije prema zemljama kao što su Austrija, Slovačka, Italija ili Mađarska.

Ipak, čak i ako se snabdevanje nastavi u idućoj godini, verovatno se to neće dogoditi po istim tranzitnim uslovima budući da su malo verovatni razgovori između Kijeva i Moskve na tu temu, navodi se u izveštaju Centra za globalnu energetsku politiku koji radi u okviru američkog Univerziteta Kolumbija.

Komentari (0)

Biznis