Biznis vesti

Brnabić: EBRD bi sutra trebalo da odobri kredit Srbiji od 80 miliona evra

Komentari

Autor: Tanjug

13/06/2023

-

14:41

Brnabić: EBRD bi sutra trebalo da odobri kredit Srbiji od 80 miliona evra
Brnabić: EBRD bi sutra trebalo da odobri kredit Srbiji od 80 miliona evra - Copyright Tanjug/Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da bi EBRD sutra trebalo na Bordu direktora da odobri kredit Srbiji od 80 miliona evra.

Ona je to rekla posle sastanka sa predsednicom EBRD Odil Reno-Baso u Londonu.

Od ovih 80 miliona evra, 70 miliona će biti za dodatnu izgradnju naučno-tehnoloških parkova, a najavljeno je i će u narednih desetak dana biti objavljen prvi tender za davanje podsticaja proizvođačima struje iz obnovljivih izvora energije.

Brnabić je rekla da će sutra biti formalno odobren krediti i zatim potpisan u petak u Beogradu.

"Nastavljamo da ulažemo, pre svega, u naše mlade, obrazovane i kreativne i inovativne ljude", istakla je premijerka.

Ona je navela da je imala dobar sastanak sa predsednicom EBRD pred sutrašnje odobravanje kredita na Odboru EBRD.

"Imam lepe vesti za građane Srbije, na Odboru treba da se usvoji kredit Srbiji od 80 miliona evra, od čega će 70 miliona evra biti za i izgrađu dodatjnih naučno -tehnoloških parkova u Srbji. To je za fazu 2 NTP u Nišu, gde će biti još jedan NTP, zatim faza 2 NTP u Čačku, za NTP u Kruševcu, gledamo i za NTP Kragujevac. Biće tu i novca i za Beograd, iako sa EIB već radimo fazu 2 NTP u Beogradu", rekla je Brnabićeva.

Naglasila je da se NTP Niš pokazao kao jedan od najuspešnijih NTP, jer se tu kreiraju, kako je rekla, neverovatni proizvodi i usluge, i postoji velika energija.

Tanjug/Peđa Vučković

 

Dodala je da je njena želja da se što pre krene u gradnju dodatnih zgrada u Nišu i Čačku.

Imamo velike planove, navela je Brnabićeva i zahvalila EBRD jer su razumeli koliko nam je tu potebna pomoć za oslobođanje dodatog potencijala u toj oblasti.

"Završili smo sve analize i izveštaje u rekordnom roku i njihov proces odobravanja je trajao za manje od godinu dana", navela je premijerka.

Brnabić je istakla da je saradnja Srbije i EBRD odlična u oblasti energetike, zelene tranzicije, energetske efikasnosti i održivosti, zelenoj agendi, zatim kada je reč o boljem kvalitetu vazduha u Srbiji.

"Tu je dodatni kredit za EPS, ali uslovljen aukcijama za nove kapacitete iz OIE i verujem da ćemo u narednih desetak dana objaviti aukciju za nove kapacitete. To je dobro za građane i privredu, jer ćemo dobiti više zelene energije i što će to ovaj put pozitivno uticati na cenu električne energije, jer ćemo dati da gradi onaj ko ponudi najnižu cenu, a ta energija ostaje u Srbiji. Imamo sada potpuno drugačiji sistem i verujem da će to u bliskoj budućnosti promeniti našu energetsku sliku i naše životne sredine, kao i kada je reč o kvalitetu vazduha na kome mnogo radimo", rekla je premijerka.

Prenela je da su razgovarali i o korišćenju OIE u sistemu daljnskog grejanja, i najavila "dobre rezultate" do kraja godine po tom pitanju. 

Rene Baso: Podržavamo naučno-tehnološki razvoj u Srbiji

Predsednica EBRD Odil Reno Baso rekla je da ta institucija snažno podržava naučno-tehnološki razvoj u Srbiji, ali i razvoj privatnog sektora, kao i zelenu energiju i zelenu tranziciju.

"Veoma sam zadovoljna jer sam imala prilike da primim premijerku (Anu Brnabić). Imali smo dobre razgovore o jačanju saradnje i aktivnosti EBRD aktivnosti u Srbiji.  Prezentovaćemo sutra veoma važan projekat kojim ćemo podržati razvoj naučno-tehnološki park i radimo veoma snažno da razvoju privatnog sektora, ali i na zelenoj energiji i zelenoj tranziciji. Imamo veoma jako partnerstvo i veoma smo srećni projektom koji razvijamo u Srbiji", istakla je Reno Baso na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerkom Brnabić.

Dodala je da je projekat koji će biti podržan je trenutni prioritet EBRD u Srbiji i da će on unaprediti naučno-tehnološki kapacitet Srbije.

"Sve što radimo na polju obnovljive i zelene ekonomije je takođe važno. Mi obezbeđujemo sredstva za osiguravanje energetske sigurnosti, ali nam je i zelena energija važna. Takođe, podržali smo prošle godine široki spektar finansiranja širom zemlje što je takođe važno za razvoj Srbije", navela je Reno Baso.

Komentari (0)

Biznis