Novac

NBS: Smanjena kreditna aktivnost banaka privredi i stanovništvu u prvom kvartalu

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2023

-

10:57

NBS: Smanjena kreditna aktivnost banaka privredi i stanovništvu u prvom kvartalu
NBS: Smanjena kreditna aktivnost banaka privredi i stanovništvu u prvom kvartalu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kreditna aktivnost banaka prema nemonetarnom sektoru u prvom tromesečju ove godine je posmatrano na međugodišnjem nivou, nastavila da usporava, navodi se u analizi trendova u kreditnoj aktivnosti u ovom periodu Narodne banke Srbije (NBS).

Iz NBS ističu da je do ovakvog kretanja došlo pod uticajem visoke baze iz prethodne godine, dospeća kredita iz garantnih šema i viših kamatnih stopa u uslovima restriktivnih monetarnih politika Narodne banke i Evropske centralne banke. 

Krediti privredi su nastavili da usporavaju međugodišnji rast tokom prvog kvartala na dva odsto u martu, sa 7,1 odsto u decembru prošle godine i u prva tri meseca su smanjeni za 12,5 milijardi dinara, ili za 0,8 odsto.

Posmatrano po namenama, u prvom tromesečju najviše su smanjeni investicioni krediti, 6,5 milijardi dinara, slede krediti za likvidnost i obrtna sredstva i nekategorisani krediti, sa smanjenjem od po 3,6 milijardi dinara.

Kada je reč o problematičnim kreditima, njihovo učešće u ukupnim kreditima privredi se u martu spustilo na novi minimum od dva odsto, što je za 0,1 procentnih poena niže nego krajem 2022. godine.

Usporen međugodišnji rast kredita stanovništvu

Što se tiče kredita stanovništvu, međugodišnji rast ovih kredita dodatno je usporio na 4,4 odsto u martu, sa 6,3 odsto, krajem 2022. godine, čemu su, kako navode iz centralne banke, doprineli niža tražnja za kreditima zbog rasta kamatnih stopa i efekti visoke baze iz prethodne godine.

Nominalno posmatrano, krediti stanovništvu u martu su iznosili 1.448,3 milijardi dinara, što čini 46,8 odsto kreditnih potraživanja banaka od nemonetarnog sektora, odnosno 19,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Tokom prvog kvartala krediti stanovništvu smanjeni su za 0,8 milijardi dinara ili za 0,1 odsto. 
Posmatrano po namenama, smanjena su potraživanja od građana po osnovu nekategorisanih kredita, 1,7 milijardi dinara, kao i gotovinskih, 0,6 milijardi i potrošačkih kredita, 0,1 milijarda dinara.

Za razliku od njih, stambeni krediti su povećani za 1,4 milijarde dinara, njihov međugodišnji rast u martu iznosio je 8,0 odsto pa je učešće stambenih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu u prvom kvartalu povećano za 0,1 procentni poen na 40,4 odsto u martu, dok je učešće gotovinskih kredita, 43,7 odsto, bilo isto kao krajem 2022. godine.

Učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu u martu je iznosilo 4,1 odsto, što je za 0,1 procentnih poena više nego na kraju prošle godine .

Posmatrano po namenama, u odnosu na kraj 2022, učešće problematičnih stambenih kredita nije promenjeno, za minusni saldo po tekućim računima bilo je niže za 0,5 procentnih poena, dok je povećano za kreditne kartice, gotovinske i potrošačke kredite. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis