Biznis vesti

Ministarka Tanasković u Ivanjici sa malinarima: Moramo da štitimo primarnog proizvođača

Komentari

Autor: Tanjug

22/06/2023

-

19:59

Ministarka Tanasković u Ivanjici sa malinarima: Moramo da štitimo primarnog proizvođača
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

 Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković danas se u Ivanjici, u domaćinstvu Milana Pantovića, sastala sa proizvođačima maline iz ivanjičkog kraja.

"Ono što je jako bitno jeste da primarni proizvođač mora da dobije prvo ono što je prošle godine prodao, a na kraju krajeva mora i ove godine. Ne sme na njega da se odnosi svaki nečiji gubitak iz prethodnog perioda. To je ono što je bitno i što jeste poruka države. Moramo da štitimo primarnog proizvođača, ne smemo da dozvolimo da on kaže da više neće da se bavi proizvodnjom maline zato što iz godine u godinu nema sigurnost. On mora da bude siguran i mora da zna da taj njegov krvavi rad koji je uložio, može i da naplati", rekla je ministarka Tanasković.

Ona je poručila primarnim proizvođačima da se ne zaleću i da moraju imati papir i ulaznu dokumentaciju za svaku prodaju. "Ići će kontrole, vrlo ćemo strogo pratiti i kontrolisati tokove novca. Moramo da uvedemo u legalne tokove otkup svog voća i generalno cele poljoprivrede", rekla je Tanasković.

Ministarka je istakla da je pre svega brine to kakvog će kvaliteta biti ovogodišnji rod maline, s obzirom na vremenske uslove poslednjih nedelja.

Prema rečima predsednika Asocijacije malinara Srbije Dobrivoja Radovića, ove godine će prinos maline biti za nekih 30 odsto manji u odnosu na prošlu godinu.

"Mi bez tri evra nemamo ulaska u maline, niti ćemo ući. To je neka najmanja cena koja može da pokrije troškove i da se kaže da se naplati neki rad", rekao je Radović.

Milan Pantović već dugi niz godina bavi se proizvodnjom maline i kaže da je ove godine rod slabiju nego prethodnih godina s obzirom na vremenske nepogode, a upitno je i šta će biti po pitanju cene.

"Jedino da država stane iza nas, da to bude strateški proizvod, da imamo zagarantovanu cenu. Ja ne vidim drugi način. Hladnjačari rade onako kako rade, niko ih nije terao da prošle godine plate 500 dinara, a da ove godine izbace cenu od 200 dinara. To nema nikakve logike. Nas 200 dinara košta malina, na 200 dinara mi nemamo nikakav račun da je beremo", rekao je Pantović.

"Ja treba da dovedemo 10 radnika za hektar maline, na 200 dinara pitanje je da li ću uopšte i brati ili će to obrati moja porodica samo da izvučemo preparate, a ostalo bolje da propada nego da idemo u gubitak", rekao je Pantović.

Posle sastanka sa manjim brojem proizvođaca u domaćinstvu Milana Pantovića, ministarka je sa predstavnicima ministarstva i lokalnih samouprava održala još jedan sastanak sa proizvođačima "crvenog zlata". Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije, najavio je blokadu hladnjača ukoliko ne dođe do dogovora.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis