Biznis vesti

Tanasković o razgovorima sa malinarima i hladnjačarima: Nastavljamo u ponedeljak, mislim da ćemo doći do rešenja

Komentari

Autor: Tanjug

08/06/2023

-

10:34

Tanasković o razgovorima sa malinarima i hladnjačarima: Nastavljamo u ponedeljak, mislim da ćemo doći do rešenja
Tanasković o razgovorima sa malinarima i hladnjačarima: Nastavljamo u ponedeljak, mislim da ćemo doći do rešenja - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković najavila je da će razgovori sa malinarima i hladnjačarima biti nastavljeni u ponedeljak.

Ona je rekla da je država što se tiče maline i malinara uradila puno stvari i da svi treba da budu zadovoljni.

"Već u januaru smo doneli moratorijum na postojeće kredite koji je produžen za 12 meseci. Nakon toga, pre nekoliko nedelja doneli smo zaključak na Vladi po kojem će Poštanska štedionica odobriti kredite za sve hladnjačare male i srednje koji imaju neprodatu robu prošlogodišnjeg roda mogu da koriste tu kreditnu liniju sa grejs periodom od šest meseci, otplatom od šest meseci, država će subvencionisati deo kamate", rekla je ona za RTS.

Tanaskovićeva dodaje da su oni u obavezi da daju zalog na tu robu. Kako je rekla, inspekcija će im ići jednom mesečno u kontrolu i uslov da uzmu kredit je da se odmah izmiri dug prema primarnim proizvođačima.

"To je jako velika podrška"

"To je jako velika podrška pred novu otkupnu sezonu. Imali smo vrlo tešku situaciju u kojoj treba svi da znamo da od cene koja se prošle godine u otkupu kretala izmađu 500 i 600 dinara, a onda pala cena izvozne maline, mi smo došli u situaciju da ne možemo da prodamo robu odnosno hladnjačari ne mogu da prodaju robu, jer ne mogu taj gubitak da podnesu u celosti", kaže Tanasković.

AP/Dean Fosdick

 

Navodi da je pred novu sezonu razgovarala i sa primarnim proizvođačima, ali i hladnjačarima i izvoznicima.

"Nastavljamo te razgovore u ponedeljak. To je sada jedan drugi nivo komunikacije i mislim da ćemo doći do nekog rešenja na obostrano zadovoljstvo, jer u ovom trenutku svi su svesni situacije, priča se sa svima i svi su za stolom. Nikom nije zabranjeno da dođe i kaže svoj deo priče. Mislim da ćemo naći rešenje", rekla je ona.

Problem cena pšenice

Ona kaže da je u sredu razgovarala i sa proizvođačima žitarica o otkupu pšenice. Napominje da je uglavnom cena problem u celom svetu.

"To su nama uvezene stvari sa kojima se svaka država bori, pa i mi. Kreće se 20 dinara i niže. Ono što je veći problem od same cene je što nema tražnje, znači potpuno je stala trgovina pšenicom i to je ono o čemu smo mi razgovarali. Tražimo modele kako da zapravo premostimo ovaj period, dok ne vidimo kako će se tržište odvijati", navodi Tanasković.

Ističe da je dogovoreno da se tokom naredne nedelje održi sastanak sa Udrženjem žita Srbije, u kojem su naši najveći izvoznici. 

"Da vidimo sa njima šta oni kažu i kakvi su njihovi predlozi za rešavanje ove situacije", kaže ministarka.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis