Biznis vesti

Srbija i EU potpisale sporazum o učešću u programu Digitalna Evropa: Podrška malim i srednjim preduzećima

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2023

-

11:56

Srbija i EU potpisale sporazum o učešću u programu Digitalna Evropa: Podrška malim i srednjim preduzećima
Srbija i EU potpisale sporazum o učešću u programu Digitalna Evropa: Podrška malim i srednjim preduzećima - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Srbije, Mihailo Jovanović potpisao je danas u Briselu Sporazum između Evropske unije i Srbije o učešću Srbije u programu Evropske unije, Digitalna Evropa za period 2021-2027, čiji je cilj jačanje međunarodne saradnje i podrška ekonomskom razvoju sa posebnim akcentom na mala i srednja preduzeća.

Tim Programom omogućilo bi se pravnim subjektima Srbije učešće u konkursima za dodelu bespovratnih sredstava u oblastima računarstva visokih performansi, veštačke inteligencije, naprednih digitalnih veština, razvoja i najbolje primene digitalnih kapaciteta i interoperabilnosti.

Na osnovu sporazuma pravna i fizička lica sa prebivalištem, odnosno sedištem u Srbiji će u Evropskoj uniji moći da apliciraju za finansiranje svojih projekata i biće u ravnopravnom položaju sa subjektima iz zemalja članica EU, čime će se u velikoj meri poboljšati uslovi za rad i razvoj u oblasti digitalizacije.

Ukupna vrednost ovog sedmogodišnjeg programa procenjuje se na 7,5 milijardi evra, od čega je najviše opredeljeno za oblasti računarstva visokih performansi 2,2 milijardi evra i veštačku inteligenciju 2,1 milijardi evra. Interesovanj eza vaj program Srbija je izrazila još prošle godine.

Inače, predstavnici Kosova nisu danas prisustvovali potpisivanju sporazuma o učešću u programu Digitalna Evropa, jer je Evropska Komisija povukla poziv da se priključe ovom programu kao jednu meru koje Brisel sprovodi protiv Prištine, javio je dopisnik Tanjuga.

 

Komentari (0)

Biznis