Biznis vesti

Skeniranje očne jabučice i digitalni token: Worldcoin, kriptovaluta Sama Altmana, raste prvog dana trgovanja

Komentari

Autor: Rojters, Bloombergadria

24/07/2023

-

22:45

Skeniranje očne jabučice i digitalni token: Worldcoin, kriptovaluta Sama Altmana, raste prvog dana trgovanja
Sem Altman - Copyright Tanjug AP/Jon Gambrell

veličina teksta

Aa Aa

Worldcoin, pojekat kripovalute, koji je osnovao izvršni direktor OpenAI-ja Sam Altman, ojačao je u ponedeljak i to prvog dana trgovanja.

Kako Rojters prenosi, njegova osnovna ponuda je "digitalni pasoš" koji treba da dokaže da je njegov nosilac čovek i to kroz skeniranje očnih jabučica, kako bi se stvorio jedinstven digitalni identitet. Da bi dobio Worldcoin kupac mora lično da se skenira koristeći Worldcoin srebrnu kuglu.

Projekat je pre stratovanja imao dva milona korisnika iz svog beta perioda, a sa njegovim lansiranjem Worldcoin se proširuje poslovanje na 35 gradova u 20 zemalja. Oni koji se prijave u određenim zemljama dobiće token kriptovalutu VLD, piše Bloombergadria.

Da je reč o nečemu što privlači veliku pažnju, govori podatak da je Worldcoin skočio na čak 3,58 dolara sa početne cene od 1,70 dolara pre nego što je pao na 2,52 dolara u 11.12 u Londonu, pokazali su podaci koje je prikupio CoinMarketCap.

Bloomberg adria navodi da je do tada  tokenom trgovano u vrednosti od otprilike 145 miliona dolara, a nakon što su ga berze poput Binancea uvrstile na svoje liste.

Inicijalna ponuda je ograničena na 10 milijardi novčića, prema navodima iz belog papira. Lansiranje u ponedeljak je obuhvatilo 143 miliona worldcoina, od kojih je 100 miliona otišlo velikim igračima na tržištu, a ostatak je dodeljen investitorima koji su se verifikovali pomoću tehnologije pomenutog "orba" u fazi pre pokretanja.

Takođe, Worldcoin neće biti dostupan za trgovinu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zbog tamošnjih regulatornih ograničenja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis