Biznis vesti

Finansiranje klimatskih mera šansa za zapošljavanje 260.000 ljudi

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2021

-

10:36

Finansiranje klimatskih mera šansa za zapošljavanje 260.000 ljudi
Finansiranje klimatskih mera šansa za zapošljavanje 260.000 ljudi - Copyright AP/Noah Berger

veličina teksta

Aa Aa

Usmeravanje milijardi dolara federalne potrošnje na borbu protiv klimatskih promena u ruralnim delovima SAD-a generisalo bi značajan povrat na ulaganja, ocenjuju istraživači Svetskog instituta za resurse (WRI), pozivajući kreatore politike da se založe za regionalnu jednakost u tranziciji na čistu energiju.

Ulaganja od oko 15 milijardi dolara godišnje tokom pet godina na mere za prelazak na obnovljivu energiju, zaštitu od ekstremnih vremenskih uslova i požara, mogla bi da rezultiraju otvaranjem skoro 260.000 radnih mesta u ruralnim američkim okruzima, procenjuje se u istraživanju WRI objavljenom danas.

Prema studiji ove tink-tenk organizacije sa sedištem u Vašingtonu, te investicije bi generisale ekonomsku korist od oko 1,5 miliona dolara u ruralnim područjima na svakih milion dolara potrošenih iz federalne kase.

Ruralne zajednice važne za postizanje klimatskih ciljeva

Kreatori politike treba da shvate da su ruralne zajednice širom SAD-a "nezaobilazne" za postizanje klimatskih ciljeva zemlje, kaže Devašri Saha, viši saradnik u WRI i koautor studije, ukazujući na sve veću rasprostranjenost vetrogeneratora i solarnih farmi u tim regionima.

"Moramo obezbediti da potrebe ruralnih zajednica budu prioritet u razgovorima Kongresa i administracije predsednika DŽoa Bajdena o ulaganjima u infrastrukturu", rekao je Saha za Fondaciju Tomson Rojters, dodajući da te potrebe uključuju puteve, mostove, bolnice i druge hitne službe.

Studija WRI dolazi u vreme šire debate o tome kako osigurati "pravednu tranziciju" ublažavanjem ekonomskih posledica koje nosi preorijentacija sa fosilnih goriva, poput uglja i nafte, kao izvora energije, na obnovljive izvore kao što su solarna i energija vetra.

U studiji se polazi od pretpostavke da će za ograničen set mera koje su istraživači odabrali biti potrebno godišnje ukupno 55 milijardi dolara savezne potrošnje tokom pet godina. Neke mere, poput produžavanja postojećih poreskih kredita i podsticaja za obnovljive izvore energije i unapređenje efikasnosti, imaju dobre šanse da dobiju odobrenje Kongresa, ocenjuje se u izveštaju.

Međutim, možda će biti teže da se progura značajna nova potrošnja za stavke kao što je prenamena napuštenih lokacija rudnika uglja, što je još jedan od glavnih prioriteta američkog predsednika i demokrata.

Šansa za ekonomski ugrožene okruge

Od procenjenih 260.000 radnih mesta koje bi federalna potrošnja stvorila godišnje u ruralnim oblastima, gotovo 45 posto bi se odnosilo na ekonomski ugrožene okruge, koji bi bili utvrđeni na osnovu faktora kao što su siromaštvo i nivo obrazovanja, dodaje se u studiji. Među državama u kojima se predviđa otvaranje novih radnih mesta su Kalifornija, Teksas, Misuri, Ohajo i Pensilvanija.


Deo potrošnje, oko 1,5 milijardi dolara godišnje, išao bi na upravljanje rizikom od požara kroz mere poput kontrolisanog paljenja i proređivanja stabala u šumama, navodi WRI. Šumski požari, koji su delom posledica žega i suša, neposredan su klimatski problem, jer "gutaju" velike šumske površine u državama kao što su Oregon i Kalifornija.

Istraživači procenjuju da će više od 70 posto sredstava za upravljanje rizicima od požara biti usmereno u ruralne zajednice, pri čemu bi ekonomski efekti iznosili 3,3 milijarde dolara, na primer, od proizvodnje novih proizvoda od oborenih stabala.

Prilagođen set mera, koje ne uključuju neke glavne savezne klimatske prioritete poput podsticanja kupovine električnih vozila, mogao bi da pomogne u premošćavanju „ruralno-urbanog jaza" povezivanjem napora za dekarbonizaciju sa ekonomskim mogućnostima izvan gradskih sredina, zaključuje se u studiji.

možda vam se dopadne

Usvojena kompromisna verzija francuskog klimatskog zakona - propis koi bi trebalo da promeni živote
Zelena transformacija Evrope: EK predstavila sveobuhvatne mere za smanjenje emisije štetnih gasova

Komentari (0)

Biznis

MMF pomaže svojim članicama - 650 milijardi dolara za oporavak od krize 190 država
Sladoled nije jedina namirnica u kojoj bi se mogao naći zabranjeni pesticid - uznemireni građani koji su jeli ovu poslasticu
Mali: Deo garatne šeme DFC od 400 miliona dolara biće dostupan privrednicima do kraja godine
Još jedna država regiona povlači određene serije sladoleda zbog etilen-oksida