Biznis vesti

Tabaković: Očekujemo da rast cena bude znatno manji nego ranije

Komentari

Autor: Tanjug

27/08/2023

-

10:59

Tabaković: Očekujemo da rast cena bude znatno manji nego ranije
Jadranka Tabaković - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković  izjavila je da je vrhunac međugodišnje inflacije iza nas i da će rast cena biti znatno manji nego ranije.

Tabaković je za današnju Politiku rekla da o smirivanju opšteg nivoa cena govori podatak o mesečnoj inflaciji, koja je u julu bila negativna i iznosila minus 0,1 odsto.

"Pad beleže ne samo cene voća i povrća, koje su smanjene tokom jula, već i cene suncokretovog ulja, svinjskog i pilećeg mesa, hleba i raznih vrsta ogreva. To ne znači da u narednom periodu neće biti nikakvog rasta cena, ali očekujemo da bude znatno manji nego ranije. Vrhunac međugodišnje inflacije izvesno je iza nas i predviđamo da u granice cilja od tri plus/minus 1,5 odsto inflacija uđe u drugom tromesečju 2024. godine", istakla je Tabaković.

Guvernerka je podsetila da je Narodna banka Srbije stabilizovanjem kursa pomogla domaćoj privredi da ne strahuje od kursnih razlika i omogućila kontrolu inflacije na niskim i stabilnim nivoima.

"Otvorili smo prostor da i po osnovu snižavanja troškova kamata, privreda i građani imaju velike koristi i uštede. Investitorima smo obezbedili predvidiv ambijent, pa danas možemo da govorimo i o rekordnim prilivima direktnih stranih investicija od 4,4 milijarde evra u 2022. godini, pri čemu se slična dinamika nastavlja i ove godine", navela je Tabaković.

Komentarišući tvrdnje da su trgovačke marže u Srbiji previsoke, guvernerka je podsetila da je ona tu temu pokrenula još u novembru 2021. godine, rekavši tada da su trgovinski lanci i prodavci iskoristili momenat da povećaju cene i više nego što je to bilo opravdano.

"Analiza rezultata poslovanja privrede, pa i analiza marži obavljena je na osnovu javno dostupnih podataka i urađena je u NBS, odgovorno i ozbiljno, celovito i pouzdano. Uverena sam da to nikom ne može da smeta", rekla je Tabaković.

Guvernerka je podsetila da najviši nivo deviznih rezervi od 23,1 milijardu evra krajem jula, a sada već i više od 23,5 milijardi evra, obezbeđuje da dinar ne jača previše. Kako kaže, to je rezultat koji je u interesu svih, a koristi od tog rezultata imaju svi kojima je cilj stabilnost.

"Cena, odnosno troškovi, koje NBS ima po tom osnovu, iako znatno veći u odnosu na period pre nego što je inflacija postala svetski problem, zanemarljivi su u odnosu na sigurnost koju pružaju devizne rezerve", rekla je Tabaković.

Kada je reč o rastu kamata, guvernerka je rekla da se, s obzirom na očekivano kretanje međugodišnje inflacije koje podrazumeva njen oštriji pad, ciklus zaoštravanja monetarnih politika najverovatnije približava kraju.

Tabaković je podsetila da je NBS krajem prošle godine obezbedila mogućnost produženja rokova za nenamenske i stambene kredite građanima, kao pomoć da lakše prevaziđu izazove usled rasta kamatnih stopa.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis