Biznis vesti

Mićović: Nema najava da će doći do povećanja cena goriva, tržište je snabdeveno

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2023

-

12:33

Mićović: Nema najava da će doći do povećanja cena goriva, tržište je snabdeveno
Tanjug/AP/David Zalubowski - Copyright Tanjug/AP/David Zalubowski

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović rekao je danas da se cene goriva u Srbiji menjaju u skladu sa promenom troškova, da je cena realna, kao i da nema nikakvih posebnih nagoveštaja da bi ona mogla da se povećava.

Mićović je istakao da se takve promene cena dešavaju bez najave, a da indikatori sa svetskog tržišta služe kako bi mogle da se naslute cene derivata nafte na tržištu u Srbiji.

"Sadašnji pokazatelji ne ukazuju na mogućnost da uopšte dođe do tako velikog povećanja cena od još dodatnih 20 dinara, ali te promene se ne dešavaju sa najavom. One se mogu desiti zbog nekih nepredviđenih okolnosti, kao što je to prošle godine zapravo bila eskalacija sukoba u Ukrajini, koji, kada je počeo nije se moglo naslutiti i da će ovoliko dugo trajati", rekao je Mićović za RTS.

Mićović je naveo da se cena goriva, za razliku od mnogih drugih proizvoda, menja u skladu sa promenom troškova i da su zbog toga fluktuacije velike.

Ove nedelje litar dizela koštaće 202 dinara a litar bezolovnog benzina 189 dinara,  a pre oko godinu dana, dizel je u Srbiji koštao oko 220 dinara.

"Od 220 dinara koje smo pominjali, cena dizela se spustila do 180 dinara. To je 40 dinara manje. To je ozbiljno smanjenje kao posledica smanjenja troškova stavljanja tog dizela na tržište. Sada se ti troškovi donekle podižu u određenoj meri i gledajući te cene na globalnom tržištu berzanske kotacije", naveo je on.

Međutim, dodaje da i kurs dolara daje svoj doprinos, zato što kada pričamo o ceni na pumpama, to vam je u dinarima po litri, a ovamo je nabavka u dolarima po toni, kada je u pitanju dizel, tako da morate uzeti i kurs u obzir.

"Sve to zajedno je zapravo dovelo do toga da se cena lagano podizala od ovih 200, 202 dinara, koliko je trenutno cena dizela", naveo je Mićović.

Ocenio je da je cena realna i dodao da nema nikakvih posebnih nagoveštaja da bi mogla da se povećava.

"Ukoliko se troškovi stavljanja dizela na tržište budu smanjivali, i cena će se sigurno smanjivati", dodao je Mićović, i naglasio da je tržište stabilno snabdeveno i da će goriva sigurno biti, da za sad nema nikakvih poremećaja u tom smislu.

"Država takođe ima mogućnost da, ukoliko se nešto desi, smanji akcize i time smanji pritisak", rekao je on.

"Kad kažete '202 dinara je cena dizela', 100 dinara su državne dažbine. To znači da vi možete u svakom trenutku kupiti dizel bez državnih dažbina za 100 dinara na legalnom tržištu. Veliki je prostor koliko može da se ukrade, ukoliko to ne prođe kroz legalne tokove. To je u svim zemljama veliki pokretač šverca, tako da ne treba gajiti ambiciju da će to nestati", rekao je Mićović.

U prethodnih sedam nedelja barel je u Londonu poskupeo za oko 16 odsto, a na američkom tržištu za više od 18 odsto. Smanjena proizvodnja članica Opeka, tačnije Rusije i Saudijske Arabije, pokrenula je cene još krajem juna, a pored toga i američke zalihe sirove nafte su na najmanjoj meri od januara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis