Biznis vesti

Inflacija u Hrvatskoj porasla na godišnjem niovu

Komentari

Autor: Tanjug

05/09/2023

-

15:15

Inflacija u Hrvatskoj porasla na godišnjem niovu
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Glavni ekonomista HNB-a Vedran Šošić izjavio je danas da su potrašačke cene u Hrvatskoj u avgustu bile 7,8 posto više u odnosu na isti mesec prošle godine, što znači da je inflacija na godišnjem nivou porasla prvi put nakon osam meseci pada.

Na pitanje šta HNB može da uradi u ovoj situaciji, Šošić kaže da će raditi ono što može tamo gde treba i dodaje da bi "alternativa da nije uveden evro bi bila gora od ove”.

"Inflacija je na silaznoj putanji ali još u velikoj meri nisu vidljivi učinci monetarne politike, ona dolazi odloženo", rekao je Šošić i dodao da se inflacija čisti od visokih cena.

Osvrnuvši se na najave o mogućoj recesiji, Šošić kaže: "Monetarna politika polako daje rezultate. Već godinu dana se recesija koja dolazi najavljuje, privreda se pokazala  otpornije. Ako dođe recesija, nazvaće se Godot recesija jer je to najiščekivanija recesija".

On kaže da ih pokazatelji za avgust nisu iznenadili jer su porasle cene nafte.

"To je glavni razlog zašto je inflacija skočila u avgustu. Što se drugih komponentni tiče, rekao bih da se ne događa ništa dramatično osim tih cena goriva. Ono gde postoji određeni problem, to su cine usluga, inflacija usluga, tu ne vidimo pomak. Ovo ostalo će se razrešiti pre ili kasnije, s uslugama se ne vidi trend dezinflacije", rekao je Šošić i naveo da ćemo po tom pitanju biti potrebno strpljenje.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis