Nekretnine

Republički geodetski zavod objavio ortofoto mozaik na osnovu satelitskih snimaka - kako Srbija izgleda iz svemira

Komentari

Autor: Euronews

10/11/2021

-

19:53

Republički geodetski zavod objavio ortofoto mozaik na osnovu satelitskih snimaka - kako Srbija izgleda iz svemira
a3.geosrbija.rs - Copyright a3.geosrbija.rs

veličina teksta

Aa Aa

Republički geodetski zavod objavio je na nacionalnom geoportalu "GeoSrbija" visokokvalitetni digitalni ortofoto mozaik rezolucije 30 cantimetara, izrađen na osnovu satelitskih snimaka prikupljenih tokom 2020. i 2021. godine. Snimci su prikupljeni optičkim satelitskim sistemima WorldView-2, WorldView-3 i GeoEye-1, saopštio je Republički geodetski zavod.

Ovi sistemi, sa udaljenosti većoj od 600 kilometara, na površini Zemlje snimaju sve objekte veće od 30 centimetara koristeći najsavremenije multispektralne optičke senzore. Sateliti prave mnoštvo snimaka koji se, u postprodukciji, sastavljaju u mozaik kako bi se kreirala slika za teritoriju Srbije.

Svi podaci su georeferencirani u univerzalnoj međunarodnoj projekciji i moguće ih je kombinovati sa drugim prostornim podacima, a jedna od najvažnijih funkcija je mogućnost upoređivanja ovih snimaka sa onima iz prethodnih epoha.

Na taj način je moguće obezbediti i pregled promena u prostoru i na objektima tokom protoka vremena kao četvrte dimenzije, tako se obezbeđuje identifikacija neke pojave, praćenje njene učestalosti i promena u obimu njene rasprostranjenosti kroz određeni vremenski interval.

Nabavku novog seta satelitskih snimaka vrlo visoke rezolucije podržala je Svetska banka kroz projekat "Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji" koji se implementira u RGZ-u od 2015. godine.

"Satelitski snimci veoma visoke rezolucije pružaju efikasne informacije o prostornim promenama i od izuzetne su koristi za održavanje i ažuriranje baza podataka katastra nepokretnosti, topografskih i kartografskih baza podataka i drugih srodnih službenih registara", objašnjavaju u RGZ.

Ko može da vidi mape?

Snimci predstavljaju valjan osnov za pokretanje postupaka pred državnim organima, organima lokalne samouprave i javnim preduzećima nadležnim za imovinsko-pravne odnose, urbanizam i građevinarstvo, poljoprivredu, šumarstvo, zaštitu životne sredine, upravljanje rizicima, socijalnu i fiskalnu politiku i drugo.

Visokokvalitetni digitalni ortofoto mozaik koristiće se za implementaciju svih projekata od nacionalnog značaja gde geoprostorni podaci igraju važnu ulogu u donošenju odluka i vođenju adekvatne politike. Korišćenje ovih podataka podržaće realizaciju mnogih aktivnosti u okviru pregovaračkih poglavlja za pristupanje Srbije Evropskoj uniji kao što su uspostavljanje IACS Sistema za identifikaciju parcela, NATURA2000, implementaciju INSPIRE direktive i drugo.

Glavni korisnici ortofoto mozaika su svi organi državne uprave i lokalne samouprave, obrazovne institucije i druge organizacije koje je osnovala država. Svi oni će koristiti podatke bez naplate republičke administrativne takse.

Podaci će, uz odgovarajuće uslove, biti komercijalno dostupni u javnim preduzećima, pravnim i fizičkim licima, profesionalnim korisnicima koji se bave poslovima u oblasti nekretnina, GIS-a, energetike, inženjeringa, poljoprivrede i drugo.

Ortofoto mozaik je dostupan na javni uvid na nacionalnom geoportalu "GEOSrbija" u okviru teme "Ortofoto" u sloju "Satelitski snimci" - "DOF 30cm (2020-2021)".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis