Nekretnine

Cene stanova u Crnoj Gori za dve godine skočile za više od 40 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

05/09/2023

-

10:26

Cene stanova u Crnoj Gori za dve godine skočile za više od 40 odsto
Cene stanova u Crnoj Gori za dve godine skočile za više od 40 odsto - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Uprkos nepovoljnim kreditnim uslovima i rastu životnih troškova, cene stanova u Podgorici nastavljaju da rastu, a bum koji je otpočeo u drugoj polovini prošle godine, nastavlja uzlaznom putanjom i u ovoj godini, dostižući rekordne vrednosti u trećem kvartalu ove godine, kaže Darko Đikanović, analitičar tržišta nekretnina kompanije Adriatic Appraisal.

Đikanović kaže da je trenutna prosečna cena jednosobnog stana u Podgorici 1.720 evra po metru kvadratnom, dok je, poređenja radi, u istom periodu prošle godine prosek iznosio 1.360 evra, a 2021. godine – 1.200 evra. Ovo predstavlja rast od preko 40 odsto u periodu od svega dve godine.

"Visoka tražnja i visoka inflacija u kombinaciji sa prilivom stranog kapitala su doprineli ovako enormnom skoku cena stanova. Naravno, cene variraju ponajviše u zavisnosti od lokacije, veličine stana i kvaliteta gradnje. Tako, na primer, na području Siti kvarta i okoline prosečna cena jednosobnih stanova iznosi 2.150 evra po metru kvadratnom, dok je u centru potrebno izdvojiti 1.950 evra, a u delu Preko Morače - 1.900 evra. U regionu Tuškog puta prosek iznosi 1.800 eura, dok je na Starom aerodromu 1.600 evra, a Zabjelu 1.550 evra", naveo je Đikanović u izjavi za podgoričku Pobjedu.

Ono što je primetno, kako naglašava, je da je u poslednjih godinu dana ponuda rasla čemu svedoči rast stambene gradnje nakon dužeg perioda neaktivnosti izazvane pandemijom.

"Ovi trendovi u građevinskom sektoru će svakako uticati na smanjenje jaza između ponude i tražnje, a zbog visoke aktivnosti na tržištu i značajnog priliva stranih investicija u nekretnine ostaje neizvesno da li će se cene stabilizovati u skorije vreme", kazao je Đikanović.

Prema njegovim rečima, praćenje tržišnih trendova u Crnoj Gori je otežano s obzirom na to da ne postoje registri cena nepokretnosti i zvanični izveštaji o stanju na tržištu kao što je to slučaj u zemljama regiona u kojima su javno dostupne informacije o broju kupoprodaja, zaključenim cenama i ukupnoj vrednosti tržišta.

"Kao država u kojoj tržište nekretnina igra veliku ulogu i na kojem se mnogi biznisi zasnivaju, smatram da je nužno uspostaviti registre i sisteme praćenja relevantnih podataka kako bi donosioci odluka, kompanije, investitori i građani znali u svakom trenutku da procene situaciju i donesu ispravne odluke koje bi na kraju dana doprinele našem ekonomskom razvoju", naveo je Đikanović.

Prema podacima Monstata, prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u drugom kvartalu 2023. godine iznosila je 1.500 evra, devet odsto više nego u istom periodu prošle godine. Tokom istog razdoblja, prosečna cena stana u novogradnji u Podgorici skočila je 13,5 odsto na 1.581 evra.

Prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u primorskom regionu na kraju juna iznosila je 1.413 evra, u središnjem regionu 714 evra, dok je u severnom regionu prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila 1.280 evra.

 

Komentari (0)

Biznis