Novac

Narodna banka Srbije: Povećana tražnja za devizama jer ih kupuju uvoznici

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/03/2022

-

16:50

Narodna banka Srbije: Povećana tražnja za devizama jer ih kupuju uvoznici
Narodna banka Srbije: Povećana tražnja za devizama jer ih kupuju uvoznici - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Narodna banka Srbije saopštila je danas da su bruto devizne rezerve centralne banke na kraju februara iznosile 15,561 milijardu evra i da su bile za 549,3 miliona evra niže nego na kraju prethodnog meseca. Neto devizne rezerve na kraju februara iznosile su 12,947 milijardi evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su niže za 529,7 miliona evra.

Na smanjenje bruto deviznih rezervi Narodne banke Srbije uticale su aktivnosti na međubankarskom deviznom tržištu u cilju očuvanja stabilnosti na tom tržištu, zatim neto razduženje države po osnovu kredita i deviznih hartija od vrednosti emitovanih na domaćem finansijskom tržištu, kao i neto povlačenje devizne obavezne rezerve banaka i ostala plaćanja za potrebe države, navodi se u saopštenju.

U februaru, kao i od početka godine, dinar je blago nominalno oslabio u odnosu na evro za 0,1 odsto. U NBS navode da je povećana tražnja za devizama rezultat nastavka intenzivnije kupovine deviza uvoznika energenata, kao i pojačane globalne neizvesnosti usled geopolitičke krize u Ukrajini.

U cilju očuvanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u februaru neto prodala 605 miliona evra, a od početka godine je neto prodala 945 miliona evra, dodaje se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis