Biznis vesti

Dragašević: Evra ima dovoljno, podizanje kursa je izazvano izuzetno velikom tražnjom za devizama

Komentari

Autor: RTS / Tanjug

07/03/2022

-

15:45

Dragašević: Evra ima dovoljno, podizanje kursa je izazvano izuzetno velikom tražnjom za devizama
Dragašević: Evra ima dovoljno, podizanje kursa je izazvano izuzetno velikom tražnjom za devizama - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Generalni direktor Sektora za monetarne i devizne operacije Narodne banke Srbije (NBS) Nikola Dragašević rekao je danas da nema razloga ni za kakvu paniku i pojačanu kupovinu gotovine u stranim valutama, kao ni za podizanje deviza iz bankarskog sektora, jer je on dovoljno likvidan. 

Dragašević je objasnio da je podizanje kursa u menjačnicama prethodnih dana izazvano izuzetno velikom koncentrisanom tražnjom deviza i da to ne odslikava realan devizni kurs dinara prema evru u čitavoj zemlji.

"Kada kažemo likvidan, bankarski sektor može veoma efikasno, veoma promptno, odnosno bez odlaganja da reaguje na sve zahteve svojih klijenata, na sve potrebe za plaćanjima ili podizanjem određenih depozita. Dakle, ima dovoljno i dinarske i devizne likvidnosti. Dobro kapitalizovan znači da su depoziti klijenata i pravnih i fizičkih lica sigurni u bankarskom sektoru", kazao je Dragašević za RTS.

Dodao je da su fizička lica i preduzetnici u skladu sa Zakonom o osiguranju depozita dodatno zaštićeni, jer su depoziti osigurani do iznosa od 50.000 evra. Dragašević je istakao da NBS kontinuirano snabdeva bankarski sektor i dinarskom i deviznom likvidnošću i da ne dozvoljava da bilo šta ugrozi stabilnost opšteg finansijskog sistema i finansijskog tržišta.

Unsplash

 

"U proteklom periodu videli smo pojačanu tražnju za stranom gotovinom u menjačnicama i bankama i pojačali smo snabdevanje bankarskog sektora tom efektivom, odnosno tim stranim novcem. Dakle, nema nikakve potrebe niti osnova za paniku, za pojačanu tražnju za tim novcem, jer njega ima sasvim dovoljno", rekao je Dragašević.

On je dodao da NBS stalno kontroliše rad menjačnica, a da je ta kontrola pojačana od prošle nedelje po nalogu guvernerke Jorgovanke Tabaković. Naveo je da se, prema prvim rezultatima tih kontrola, menjačnice kreću u okviru raspona kurseva koji je propisan odlukom NBS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis