Novac

Kurs evra i dolara blizu izjednačavanja

Komentari

Autor: Tanjug

07/07/2022

-

12:55

Kurs evra i dolara blizu izjednačavanja
Kurs evra i dolara blizu izjednačavanja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evro je blago ojačao danas prema dolaru, podržan rastućim apetitom za rizikom, mada je još blizu dvadesetogodišnjeg minimuma, jer rastuće cene energenata raspiruju strah investitora od recesije. Indeks volatilnosti na deviznim berzama i dalje pokazuje najviši nivo od kraja marta 2020, od 11,2 procenta, što odražava nervozu među investitorima koji posmatraju izjednačavanje kursa između jedinstvene valute i dolara.

Evro je porastao za 0,1 posto na 1,019 dolara, nakon što se u sredu spustio na najniži nivo u poslednje dve decenije od 1,01615 dolara.

"Paritet između evra i dolara je na dohvat ruke i za očekivati je da će tržište to sada želeti da vidi", izjavio je Moris Pejsen, savetnik za valute i kamate u Berenbergu.

Prema rečima DŽordža Saravelosa, globalnog šefa za istraživanja valutnih tržišta u Dojče banci, "ako Evropa i SAD skliznu u recesiju u trećem kvartalu, a Federalne rezerve nastave da podižu kamate, paritet EUR-USD mogao bi da dostigne 0,95-0,97 evra za dolar".

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute u odnosu na šest glavnih rivala, skliznuo je za 0,1 odsto na 106,97 poena, povlačeći se sa maksimuma od 107,27 poena zabeleženog u sredu, odnosno sa najviše kote koja nije viđena od kraja 2002. Inače, i valute vezane za robu su ojačale danas pogurane rastom cena bakra.

profimedia

 

Prema Blumbergovom modelu određivanja cena opcija, sada postoji šansa od 60 odsto da valuta evrozone postigne paritet u odnosu na dolar do kraja godine, u odnosu na 46 odsto zabeleženih u ponedeljak.

"Paritet je sada samo pitanje vremena", rekao je Neil Džouns, šef prodaje valuta finansijskim institucijama u kompaniji "Mizuho".

On se "kladi" da će ECB ove godine isporučiti manje od 140 baznih poena, što je pad u odnosu na više od 190 baznih poena pre skoro tri nedelje. Očekuje se da će kreatori politike započeti svoj prvi ciklus pooštravanja u ovoj deceniji, kasnije ovog meseca, sa povećanjem od 25 baznih poena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis