Novac

SAD nastoje da umire inflaciju, Centralna banka podigla kamatnu stopu

Komentari

Autor: Fonet

27/07/2022

-

22:55

SAD nastoje da umire inflaciju, Centralna banka podigla kamatnu stopu
SAD nastoje da umire inflaciju, Centralna banka podigla kamatnu stopu - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Američka Centralna banka je podigla osnovnu kamatnu stopu za tri četvrtine procenta, u pokušaju da smiri inflaciju u zemlji, i referentna kamata sada iznosi od 2,25 do 2,50 odsto.

Odluka je usledila posle rasta inflacije na 9,1 odsto, što je najviša godišnja stopa u poslednjih više od 40 godina, i pokazuje snažne napore Centralne banke da uspori rast cena u brojnim sektorima.

Podizanje kamatne stope podrazumeva povećanje iznosa kredita za kuće i automobile, kao i nepovoljnije kredite za kompanije, prenosi AP.

Federalne rezerve su odluku donele uprkos tome što je ekonomija počela da se usporava, čime je povećan rizik da će povećanje kamatnih stopa izazvati recesiju kasnije ove godine ili tokom 2023. Rast inflacije i strah od recesije su narušili poverenje potrošača i izazvali nervozu javnosti u pogledu ekonomije, o čijem stanju stižu frustrirajuće pomešani signali.

Kako se bliže izbori za Kongres u novembru, nezadovoljstvo Amerikanaca je dovelo do pada rejtinga popularnosti predsednika Džoa Bajdena i povećana je mogućnost da demokrate izgube kontrolu nad oba doma Kongresa.

Odluka Federalnih rezervi da značajno podignu kamatnu stopu je teško pogodila stambeno tržište, koje je posebno osetljivo na promenu kamatnih stopa. Prosečna fiksna stopa za kredit za kuću na 30 godina se skoro udvostručila tokom protekle godine na 5,5 odsto, a prodaja kuća je znatno smanjena, prenosi Glas Amerike.

Centralna banka, međutim, kalkuliše da može da uspori rast tačno koliko je potrebno da obuzda inflaciju, ali ne toliko da pokrene recesiju, što je rizik za koji mnogi ekonomisti strahuju da bi mogao da se loše završi. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis