Biznis vesti

FED podigle kamatu za četvrtinu procenta, prvo povećanje od 2018. godine

Komentari

Autor: Tanjug

17/03/2022

-

08:11

FED podigle kamatu za četvrtinu procenta, prvo povećanje od 2018. godine
Tanjug/AP/Jacquelyn Martin - Copyright Tanjug/AP/Jacquelyn Martin

veličina teksta

Aa Aa

Američke Federalne rezerve (FED) povećale su referentnu kamatnu stopu za četvrtinu procentnog poena ili za 25 baznih poena na raspon od 0,25 do 0,5 posto. To je prvo povećanje kamate američke centralne banke od decembra 2018. i prvi put da je kamata podignuta sa nivoa od skoro nula na koji je bila spuštena pre tačno dve godine, u martu 2020, u jeku pandemije.

Komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC), koji odlučuje o monetarnoj politici SAD-a, najavio je još šest podizanja stope do nivoa od 1,9 procenata, prenosi CNBC. To je za ceo procentualni poen više nego što je najavljeno u decembru. FOMC takođe predviđa još tri povećanja u 2023. godini, a naredne godine nijedno.

Odluka o povećanju referentne kamate izglasana je uz samo jedan glas protiv. Predsednik FED-ove filijale u Sent Luisu, Džejms Bulard, tražio je da se stopa poveća za 50 baznih poena.

FOMC je povodom FED-ovog bilansa stanja od skoro 9,0 biliona dolara, koji se sastoji uglavnom od državnih obveznica i hipotekarnih hartija od vrednosti kupljenih tokom poslednjih godina, najavio da će odluka o početku smanjenja nivoa bilansa biti doneta na sledećem sastanku.

Predsednik FED-a DŽerom Pauel je, na konferenciji za novinare posle dvodnevnog sastanka završenog sinoć, nagovestio da bi smanjenje bilansa stanja moglo da počne u maju, kada se očekuje još jedno podizanje kamate.

Članovi FOMC-a su povećali prognozu inflacije. Sada očekuju da će bazna inflacija, iz koje su isključene cene hrane i energije, porasti na 4,1 odsto ove godine, dok su prošlog decembra predviđali 2,7 procenata. U naredne dve godine, očekuju da će indeks potrošačkih cena, odnosno robe i usluga za ličnu potrošnju, biti 2,7, odnosno 2,3 posto, respektivno, nakon čega bi trebalo da se dugoročno tabilizuje na nivou od 2,o procenta.

Što se tiče BDP-a, decembarska projekcija rasta od 4,0 posto smanjena je na 2,8 procenata, posebno zbog potencijalnih implikacija rata u Ukrajini na privrednun aktivnost. Komitet i dalje očekuje da će stopa nezaposlenosti ove godine završiti na 3,5 odsto.

"Invazija Rusije na Ukrajinu izaziva ogromne ljudske i ekonomske teškoće. Implikacije na američku ekonomiju su veoma neizvesne, ali će u bliskoj budućnosti invazija i povezani događaji verovatno stvoriti dodatni pritisak na inflaciju i uticati na ekonomsku aktivnost", navodi se u saopštenju.

Saopštenje FED-a izazvalo je u prvi mah negativnu rekaciju Vol Stritu, pri čemu su cene akcija krenule nizbrdo, ali su se kasnije oporavile.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis