Biznis vesti

Miletić: Nema najava rasta referentne kamatne stope Evropske centralne banke

Komentari

Autor: Tanjug

18/02/2022

-

14:11

Miletić: Nema najava rasta referentne kamatne stope Evropske centralne banke
Miletić: Nema najava rasta referentne kamatne stope Evropske centralne banke - Copyright EPA/RONALD WITTEK

veličina teksta

Aa Aa

Evropska centralna banka (ECB) još nije najavila da li će u toku ove godine doći do povećanja njene referentne kamatne stope.

Ako do toga i dođe u nekom skorijem periodu, to povećanje ne bi trebalo da bude ni naglo ni veliko niti da se u u većoj meri odrazi na cenu evoindeksiranih kredita, izjavila je direktor Odeljenja za monetarnu analizu i izveštavanje Narodne banke Srbije Mirjana Miletić.

Ona je na februarskom predstavljaju izveštaja o inflaciji, odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućnostima povećanja ove stope i uticaju na evroindeksirane kredite u Srbiji, navela da je ECB krenula sa smanjenjem tzv. obima kvantitativnog popuštanja ali da još nema najava da će doći do povećanja te stope.

E-Stock/Dušan Milenković

 

"ECB ističe da su povoljni uslovi finansiranja i dalje neophodni da bi se obezbedio dugoročno održiv privredni rast, tako da ako i bude povećanja nije za očekivati da bude ni veliko ni naglo niti da utiče na kredite vezane za evro kod nas", rekla je Miletić.

Istakla je da na cenu evroindeksiranih kredita u Srbiji, utiče i euribor kao i konkurencija na domaćem tržištu, te kreditni rejting zemlje.

"Podsetila bih da je agencija Standard end Purs krajem prošle godine povećala izglede za poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije, tako da u skorijem periodu očekujemo da može uslediti njegovo poboljšanje na investicioni nivo. To bi značilo i mnogo bolje uslove finansiranja i za privredu i za građane", rekla je Mirjana Miletić.

Dodala je na nema ni najava povećanja euribora i da kada se gledaju fjučersi na euribor, projekcije su takve da bi i krajem ove godine oni trebalo da se nađu u negativnoj zoni.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis