Nekretnine

Evropska centralna banka: Bum na tržištu nekretnina "ključni izvor ranjivosti" za banke u evrozoni

Komentari

Autor: Tanjug

16/02/2022

-

14:57

Evropska centralna banka: Bum na tržištu nekretnina "ključni izvor ranjivosti" za banke u evrozoni
Evropska centralna banka: Bum na tržištu nekretnina "ključni izvor ranjivosti" za banke u evrozoni - Copyright EPA/RONALD WITTEK

veličina teksta

Aa Aa

Tržište nekretnina je "ključni izvor ranjivosti" za banke u evrozoni, jer je rast rada na daljinu tokom pandemije uticao na pad tražnje za poslovnim prostorom i na preveliko zaduživanje domaćinstava za kupovinu skupih stambenih jedinica, saopštila je danas Evropska centralna banka (ECB).

Centralni bankari su uključili alarmna zvona zbog buma tržišta nekretnina u evrozoni kojem su doprinele desetogodišnje niske kamatne stope i blaga regulativa. U najnovijem upozorenju, supervizori ECB navode da su komercijalne i stambene nekretnine postale razlog za zabrinutost i da planiraju da bliže razmotre izloženost banaka tim rizicima, prenosi Rojters.

"Organ ECB za kontrolu banaka identifikovao je izloženost banaka prema sektoru komercijalnih i stambenih nekretnina kao ključni izvor ranjivosti“, navodi ECB u saopštenju.

Dodaje da je sektor komercijalnih nekretnina (CRE) ranjiv na uticaj pandemije, a da srednjoročni rizici korekcije cena naviše nastavljaju da rastu u sektoru stambenih nekretnina (RRE), uz znake potencijalne precenjenosti cena stanova i povećanje zaduženost stanovništva.

Izloženost banaka riziku od komercijalnih nekretnina čini oko 8,0 odsto ukupnih kredita banaka i više od 20 odsto njihovih korporativnih kredita, saopštila je ECB.

Preporuka za vas

Za kvadrat u Beogradu 2.000 evra: Tržište nekretnina na vrhuncu, pet lokacija najtraženije

Komentari (0)

Biznis