Novac

Talas poskupljenja istopio ušteđevinu Austrijanaca: Svaki drugi stanovnik nema ni 1.000 evra za nepredviđene izdatke

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2022

-

10:43

Talas poskupljenja istopio ušteđevinu Austrijanaca: Svaki drugi stanovnik nema ni 1.000 evra za nepredviđene izdatke
Talas poskupljenja istopio ušteđevinu Austrijanaca: Svaki drugi stanovnik nema ni 1.000 evra za nepredviđene izdatke - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Talas poskupljenja mnoge Austrijance je doveo u situaciju da gotovo više nemaju novca stavljenog po strani za nepredviđene izdatke. To je slučaj već kod svakog drugog stanovnika Austrije. Istraživanje javnog mnjenja pokazuje da gotovo polovina stanovništva Austrije nema ni 1.000 evra na raspolaganju za rešavanje nepredviđenih izdataka.

Gotovo svaki deseti uopšte više nema nikakvu ušteđevinu, pokazuje barometar likvidnosti "TimBank AG". Aktuelna situacija doprinela je i da Austrijanci bolje poznaju svoju finansijsku situaciju.

Tako 48 odsto kaže da zna tačno koliko im para ostane svakog meseca nakon odbijanja fiksnih troškova, dok 45 odsto kaže da zna otprilike koliko im ostaje, a sedam odsto nema pojma o sopstvenih finansijskoj situaciji. Autori studije ukazuju da je upadljivo da 55 odsto starijih od 50 godina, i samo 35 odsto mlađih od 30 godina znaju precizno svoj budžet.

To pokazuje da upravo generacija koja tek treba da stvara "novčane zalihe" nema predstavu o svojim finansijama.

Ko, u slučaju potrebe, nema dovoljno ušteđevine, pribegava plaćanju na rate.

Tako 66 odsto smatra dobrim da prodavci nude takvu opciju.

Međutim, 76 odsto smatra da kupac treba da ima mogućnost da sam odredi visinu rate i dužinu ugovora o plaćanju na rate, a 75 odsto smatra i da kupovina na rate treba biti omogućena bez velike birokratije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis