Novac

Raste dug prema bankama, građani najviše kasne sa otplatom kreditnih kartica

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2021

-

10:58

Raste dug prema bankama, građani najviše kasne sa otplatom kreditnih kartica
Raste dug prema bankama, građani najviše kasne sa otplatom kreditnih kartica - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukupni dug po bankarskim kreditima u Srbiji na kraju aprila iznosio je 2.958 milijardi dinara i bio je za 12,2 posto veći nego godinu dana ranije, dok je taj dug za mesec dana uvećan za 1,4 posto, navodi se u izveštaju Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije.

Građani po kreditima duguju 1.233 milijardi dinara, od čega su 579 milijardi gotovinske pozajmice, a 497 milijardi stambeni i krediti za adaptacije.

Kašnjenje u otplati bankarskih kredita je tri posto, i sa po 3,5 procenata mu doprinose pravna lica i preduzetnici, dok kašnjenje građana iznosi 2,2 procenta. U odnosu na situaciju od pre godinu dana, kašnjenje je manje za 0,7 posto, a u odnosu na prošli mesec za 0,1 posto. U ovom periodu broj kreditnih kartica u docnji bio je gotovo 60.000 što je za 12,4 posto više nego godinu dana ranije.

Račune ima 5,4 miliona građana

Krajem aprila među stanovnicima Srbije bilo je 5,4 miliona korisnika, koji su imali ukupno više od 7,8 miliona tekućih računa u bankama. Za godinu dana broj tekućih računa veći je za pet, a broj korisnika za 4,6 procenata. 

Kreditno zaduženje stanovništa za godinu dana uvećano je za 14,2 procenta, a u odnosu na prethodni mesec za 1,1 posto. Za godinu dana rast preko četvrtine zabeležili su potrošački krediti stanovništva, a krajem aprila ih je 17,5 milijardi dinara. Pravna lica po kreditima ukupno duguju 1.660 milijardi dinara, što je uvećanje od 10,5 odsto za godinu dana, a preduzetnici 64,9 milijardi dinara, odnosno 22 posto više nego pre godinu dana.

Iznos dozvoljenog prekoračenja bio je 43,4 milijarde dinara, što je za 7,2 posto manje nego pre godinu dana, a manji je broj i tekućih računa u docnji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis