Novac

Nastavlja se januarski krug poskupljenja cigareta: Paklica od 310 do 600 dinara

Komentari

Autor: Tanjug

17/01/2023

-

15:35

Nastavlja se januarski krug poskupljenja cigareta: Paklica od 310 do 600 dinara
Nastavlja se januarski krug poskupljenja cigareta: Paklica od 310 do 600 dinara - Copyright E-Stock/Miloš Zunjić

veličina teksta

Aa Aa

Planirani januarski krug poskupljenja kutije cigareta za po 10 dinara biće nastavljen kroz nove cenovnike sutra i 20. januara tako da će paklica koštati između 310 i 600 dinara. Cigarete nekih proizvođača već su poskupele, a sutra i 20. januara stupiće na snagu i cenovnici drugih brendova.

Novi cenovnici njihovih proizvoda objavljeni su u Službenom glasniku, a od kada je usvojen akcizni kalendar krajem 2020. godine, cigarete poskuplju dva puta godišnje, u proseku za po 10 dinara.

Jedno poskupljenje je početkom godine, dok je drugo polovinom godine. 

Poslednje poskupljenje cigareta bilo je polovinom prošle godine, a ovaj način podizanja cena trajaće sve do 2025. godine.  Na cenu cigareta zaračunava se i propocionalan akciza od 33 odsto, koja bi trebalo da ostane i narednih godina nepromenjen. 

Na sve to se dodaje i PDV, pa zbog uvećanih nameta, proizvođaći će povećati cenu cigareta za 10 dinara po kutiji. Uvećan je i iznos akcize na tečnosti za punjenje elektronskih cigareta za dinar po milimetru, a poskupljuje i nesagorevajući duvan.

profimedia

 

Usvajanjem izmena i dopuna Zakona o akcizama, koji je počeo da se primenjuje od 1. januara 2021. godine predviđeno je da se uvećavaju akcize na nesagorevajući duvan i tečnosti za punjenje e-cigareta. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis