Novac

Iz dijaspore prošle godine stiglo 1,4 milijarde evra više: Skoro svaki treći evro stiže iz Nemačke

Komentari

Autor: Tanjug

19/01/2023

-

13:49

Iz dijaspore prošle godine stiglo 1,4 milijarde evra više: Skoro svaki treći evro stiže iz Nemačke
Iz dijaspore prošle godine stiglo 1,4 milijarde evra više: Skoro svaki treći evro stiže iz Nemačke - Copyright E-Stock/Dušan Milenković, Fonet, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Za 11 meseci prošle godine priliv po osnovu doznaka iz inostranstva u Srbiju iznosio je 4,6 milijardi evra, što je za 41,4 odsto više nego u istom periodu 2021. godine, kada je zabeležen priliv od 3,2 milijarde evra, rečeno je Tanjugu u Narodnoj banci Srbije (NBS).

U centralnoj banci očekuju da će priliv doznaka i u decembru biti veliki, kao što je bio slučaj u prethodnim godinama.

Navode da je od februara prošle godine u svakom mesecu zabeležen međugodišnji rast priliva doznaka, pri čemu se tokom godine beleže stabilni iznosi priliva doznaka po mesecima.

U NBS ukazuju da oni koriste metodologiju platnog bilansa Međunarodnog monetarnog fonda (BPM6), prema kojoj su doznake obuhvaćene kroz stavku koja se naziva lični transferi i koja obuhvata doznake radnika, penzije i druga socijalna primanja, kao i pomoći i poklone iz inostranstva, upućene fizičkim licima rezidentima Srbije. 

Najviše novca od doznaka, prema podacima Narodne banke Srbije, stiže iz Nemačke, 27 odsto, Švajcarske,14 procenata, Austrije, 11, Francuske i SAD po šest odsto. Kada je reč o valutnoj strukturi, u NBS kažu da nju, imajući u vidu da jedan deo doznaka dolazi u gotovom novcu, nije moguće precizno dati, ali da se svakako najveći deo priliva odnosi na doznake u evrima. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis