Novac

Pad evropskih banaka na berzi: Lančana reakcija posle pada akcija Credit Suisse

Komentari

Autor: Euronews

15/03/2023

-

13:57

Pad evropskih banaka na berzi: Lančana reakcija posle pada akcija Credit Suisse
Pad evropskih banaka na berzi: Lančana reakcija posle pada akcija Credit Suisse - Copyright Tanjug AP/Nicole Pereira/New York Stock Exchange via AP

veličina teksta

Aa Aa

Evropske banke potresla je još jedna turbulentna sednica u sredu, a akcije su pale i do 10 odsto usled zabrinutosti zbog globalnog pada banke u Silicijumskoj dolini i dramatičnog pada Credit Suisse-a, što je dovelo do toga da nekoliko njih, uključujući Credit Suisse, privremeno obustavljaju trgovinu, piše Euronews.

Do podneva, vrednost akcija evropskih banaka u Londonu je pala za 6,66 odsto. Na pariskoj berzi, francuska banka Sosijete General oslabila je za 10,6 odsto, a BNP Paribas za 10,3 odsto, što je najveći pad na sednici od 24. februara 2022. za Sosijete General i od 16. marta 2020. za BNP Paribas.

Glavni akcionar Credit Suisse, druge po veličini švajcarske banke, rekao je u sredu da ne može da pruži dodatnu finansijsku podršku, jer grupa pokušava da se oporavi od niza skandala.

Akcije banaka već su bile uzdrmane poslednjih dana zbog kolapsa američke banke SVB, što je izazvalo paniku uprkos intervenciji američkih vlasti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis