Novac

Akcije pale uprkos uveravanjima predsednika SAD: Bajden tvrdi da je finansijski sistem siguran posle kraha banaka

Komentari

Autor: BBC / Tanjug

14/03/2023

-

14:48

Akcije pale uprkos uveravanjima predsednika SAD: Bajden tvrdi da je finansijski sistem siguran posle kraha banaka
Akcije pale uprkos uveravanjima predsednika SAD: Bajden tvrdi da je finansijski sistem siguran posle kraha banaka - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Akcije banaka u Aziji i Evropi su pale, uprkos uveravanjima predsednika Džozefa Bajdena da je finansijski sistem SAD siguran nakon kolapsa dve velike američke banke. Pad je usledio nakon što su vlasti SAD objavile niz mera da bi uverili pojedince i kompanije u sigurnost američkog bankarskog sistema i objavile da će garantovati povlačenje ukupnih depozita Banke silikonske doline (SVB) posle njenog kolapsa, prenosi BBC.

Pored banke SVB vlasti će dozvoliti pristup depozitima i banci Signačur bank (Signature Bank), koju je zatvorilo regulatorno telo. Bajden je obećao da će učiniti "sve što bude potrebno" da zaštiti bankarski sistem. Iznenadni bankrot dve banke izazvao je strah od veće krize. Investitori strahuju da bi druge banke mogle da budu pogođene posledicama kraha, a akcije na globalnom nivou su zabeležile oštar pad.

Akcije finansijske grupe Tokio Micubiši UFJ, najvećeg kreditora u zemlji po imovini, pale su za 8,1 odsto na berzama u Aziji sredinom dana, prenosi BBC.

U ponedeljak su španska Santander i nemačka Komercbank zabeležile pad vrednosti akcija za više od 10 odsto u jednom trenutku.

Niz manjih američkih banaka pretrpeo je još gore gubitke od evropskih banaka, uprkos uveravanju klijenata da imaju više nego dovoljno sredstava da se zaštite od finansijskih šokova, navodi BBC.

Američko regulatorno telo je u petak zatvorilo SVB, koja je bila specijalizovana za kreditiranje tehnoloških kompanija. To je najveći krah jedne američke banke od finansijske krize 2008. godine.

U nedelju su vlasti preuzele Signačur bank u Njujorku, koja je imala mnogo klijenata uključenih u kriptovalute.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis