Novac

Butan otkrio tajnu koja je odjeknula na međunarodnim tržištima: Godinama su "rudarili" Bitkoine na održiv način

Komentari

Autor: Euronews

14/05/2023

-

11:03

Butan otkrio tajnu koja je odjeknula na međunarodnim tržištima: Godinama su "rudarili" Bitkoine na održiv način
Butan otkrio tajnu koja je odjeknula na međunarodnim tržištima: Godinama su "rudarili" Bitkoine na održiv način - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Butan, južnoazijska kraljevina koja se prostire oko Himalaja, nedavno je otkrila tajnu koja je šokirala međunarodna finansijska tržišta: Potajno su rudarili kripto godinama bez da su i njihovi građani to znali.  

Još šokantnije otkriće je da je ova zemlja rudarila kripto na zeleniji način od uobičajenog metoda koji troši ogromne količine električne energije.  

Butan je uspeo da rudari takozvane tokene koristeći električnu energiju iz hidroelektrana koje predstavljaju obnovljiv izvor energije.  

Ova zemlja ima ogroman broj hidroelektrana, oblik obnovljivog izvora energije koji koristi silu kretanja vode da stvara elektricitet, zahvaljujući drevnim glečerima koji napajaju mnoge reke. 

Energija proizvedena hidroelektranama trenutno snabdeva većinu od 777.000 građana Butana, a ima udeo od 30 odsto u celokupnom BDP-u ove zemlje.  

Uprkos energetskom potencijalu, Butan je odlučio da iskoristi ovaj resurs da poboljša ekonomsko stanje u budućnosti gradnjom kripto rudnika.  

Wikipedia.org/Ванилица

 

Butan nije jedina zemlja koja veruje da su kriptovalute budućnost. Centralnoamerička zemlja El Salvador je trenutno jedina na svetu koja poseduje kripto rudnik kojim upravlja država.  

Zbog svoje male površine i ograničenog broja resursa, zeleno rudarenje kripta bi moglo da bude pravo rešenje za ekonomsku samostalnost, s obzirom da se Butan godinama bori da obezbedi samodovoljnost.  

Butan možda nema obilje različitih resursa, ali ima prave prirodne potencijale neophodne da ovakva kripto operacija uspe.  

Struja proizvedena hidroelektranama je jeftina, a Himalaji zbog svoje visine pružaju idealnu sredinu hlađenja majning tehnologije, koja ima tendenciju da se pregreje. Kripto rudnici bi, bar na papiru, mogli da imaju skoro pa nultu emisiju ugljen-dioksida i drugih štetnih materija. 

Zašto je ovaj projekat bio tajna i zašto je baš sada otkriven? 

Južnoazijska kraljevina navodno "majnuje" već godinama, iako nije u potpunosti jasno koliko dugo ili koliko su zaradili.  

Pričajući sa lokalnim listom "Butansko", državni predstavnik je izjavio da je projekat majnovanja počeo "pre nekoliko godina kada je cena bitkoina iznosila oko 5.000 dolara". Trenutna cena bitkoina je 27,847 dolara.  

Razlog zbog kog je ova zemlja podelila ovaj tajni projekat sa svetom mogao bi imati veze sa činjenicom da je Butan postao otvoren da se projektu priključe i partneri iz sveta. 

Tanjug/AP/Salvador Melendez

 

Desna ruka Butana, državna kompanija Druk Holding & Investments (DHI) kao i Bitdeer (kompanija koja je upisana na Nasdaaq berzi), navodno traže 500 miliona dolara od investitora koji bi bili voljni da podrže zeleno kripto kraljevstvo. 

Prikupljanje sredstava bi trebalo da počne krajem maja, najavio je Blumberg. 

U međuvremenu, komšije Butana, Indija i Kina, suzdržavaju se da uđu u kripto tokove. 

Indijska vlada, ali i centralna banka, su zauzele veoma jak stav protiv kriptovaluta, dok je Kina zakonom zabranila trgovanje istim u 2021.  

Komentari (0)

Biznis