Novac

Sindikati traže da se minimalac izjednači sa potrošačkom korpom

Komentari

Autor: Euronews

14/07/2021

-

10:19

Sindikati traže da se minimalac izjednači sa potrošačkom korpom
Sindikati traže da se minimalac izjednači sa potrošačkom korpom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Savez samostalnih sindikata Srbije, Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost” i Centar za politike emancipacije (CEP) pozvali su danas građane Srbije, društvene pokrete i nevladine organizacije da podrže zahteve sindikata za podizanjem minimalne zarade barem do nivoa minimalne potrošačke korpe na predstojećim pregovorima o minimalnoj ceni rada.

U saopštenju sindikati i CEP podsećaju da će sredinom avgusta predstavnici poslodavaca, Vlade i sindikata početi pregovore u okviru Socijalno-ekonomskog saveta, a da bi najkasnije do 15. septembra trebalo da bude određena minimalna cena rada za narednu godinu.

Sindikati naglašavaju da su prethodnih godina zahtevi sindikata da se minimalna zarada izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom bili ignorisani, uz ocenu da je minimalna zarada trenutno "ispod granice siromaštva za tročlanu porodicu i najdrastičniji je pokazatelj srozavanja životnog standarda većine stanovništva Srbije".

"Zato je povećanje minimalne zarade u cilju dostizanja nivoa koji bi omogućio radnicama i radnicima Srbije da žive od svog rada prvi korak stvarnog ekonomskog razvoja koji bi u prvi plan stavljao dostojanstven život radnica i radnika i socijalnu održivost i omogućio stvarni društveni razvoj Republike Srbije u celini", poručili su sindikati.

Prema podacima Ministarstva trgovine, minimalna potrošačka korpa u aprilu bila je 38.991 dinara. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će minimalna plata do kraja godine biti 35.000 dinara.

Preporuka za vas

Prosečne zarade na skeneru: Tri beogradske opštine imaju prosek iznad 100.000 dinara, za platu na Vračaru u Bojniku rade dva i po meseca

Komentari (0)

Biznis