Privreda

Radnici Geoksa obavešteni o gašenju firme, za više od 1.200 zaposlenih prestaje radni odnos

Komentari

Autor: LJ.P. / Z.R.

02/08/2021

-

10:00

Radnici Geoksa obavešteni o gašenju firme, za više od 1.200 zaposlenih prestaje radni odnos
Radnici Geoksa obavešteni o gašenju firme, za više od 1.200 zaposlenih prestaje radni odnos - Copyright Privatna arhiva, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zaposlene u privrednom društvu "Technic development Vranje" dočekalo je obaveštenja na oglasnoj tabli o tome da je društvo donelo odluku o pokretanju postupka likvidacije i gašenja firme, zbog nemogućnosti daljeg poslovanja. 

"Obaveštavaju se svi zaposleni da će se danom registracije u nadležnom privrednom registru, pokretanja postupka likvidacije društva, svim zaposlenima u društvu prestati radni odnos, zbog prestanka rada poslodavca, u skladu Članom 176 stav 1 tačka 5 Zakona o radu. Obaveštavaju se svi zaposleni da im se priznaje plaćeno odsustvo do dana prestanka radnog odnosa, izuzev ako su na prethodno odobrenom korišćenju godišnjeg odmora ili odsustvu zbog privremene sprečenosti za rad", navedeno je u obaveštenju koje je potpisao likvidacioni upravnik Miloš Stošić.

gk.co.rs

 

U obaveštenju se navodiu i da će svim zaposlenima biti dostavljena pojedinačna rešenja o prestanku radnog odnosa i prateća dokumenatcija, dostavom na prijavljenu kučnu adresu.

"Nakon prijema rešenja o prestanku radnog odnosa, zaposleni koji eventualno imaju zaostale lične stvari u prostorijama društva mogu ih preuzeti na portirnici uz prethodnu najavu dolaska. Svi zaposleni nakon prestanka radnog odnosa imaju mogućnost da ostvare prava na novčanu naknadu, podnošenjem odgovarajućeg zahteva nadležnoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje, u roku od 30 dana od prestanka radnog odnosa", naveo je likvidacioni upravnik. 

U obaveštenju piše i da je razlog za zatvaranje fabrike kontinuirano smanjenje proizvodnje na nivou cele "Geoks grupe", počev od 2018. godine, pa do danas, a koje je tokom 2020. i 2021. "godine zbog pandemije kovida 19, dodatno izraženo, čak i ispod granica rentabilnosti".

Navodi se i gašenje velikog broja prodavnica obuće Geoks brendova širom sveta, a posebno, kako piše u obaveštenju, zbog promene ukusa kupaca u smislu zahteva za drugačijom vrstom obuće od one koju proizvodi Geoks.

U obaveštenju se navodi da je došlo do gubitka interesovanja kupaca za klasične kožne cipele, mokasine i baletanke, u korist moderne sportske obuće koja se ne proizvodi u Srbiji, tako da je utvrđeno da se više ne može ostvariti svrha postojanja društva. 

Prvo zvanično oglašavanje iz fabrike

Ovo je prvo zvanično oglašavanje kompanije, pošto je jedan od glavnih tema proteklih mesec dana u Vranju bila da li italijanska kompanija odlazi iz Srbije. Rasplet situacije iščekivalo je više od 1.200 radnika. 

Do danas iz fabrike nije bilo oglašavanja, ali jeste od državnih zvaničnika. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nedavno rekao da već dva meseca zna da italijanska kompanija Geoks odlazi iz Srbije. 

"Možda će i neke druge firme da odu, ali naći ćemo rešenje. U Vranju ćemo odmah naći rešenje za 500 ljudi od 1.200. Gledaćemo kako i da ostale zaposlimo, pregovaramo sa Turcima i nećemo Vranje da ostavimo na cedilu. Ulagali smo u Vranje a sada ćemo da nađemo drugi način da ulažemo", poručio je predsednik Srbije.

I premijerka Ana Brnabić je rekla da će država pronaći novog investitora. Na pitanje kako će se rešiti problem Geoksa, ona je navela da investitor ima ogromne probleme, koji su delom prouzrokovani virusom korona, ali i "time što je to radno intenzivni investitor".

Ona je posle obilaska Pčinjskog okruga rekla da je to "jedan od onih investitora kod kojih se veliki deo troškova poslovanja svodi na plate radnika".

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović izjavio je da će za većinu, od ukupno radnika "Geoksa" koji će ostati bez posla, biti pronađen posao i da će oni imati veće plate nego što su imali u Geoksu.

 

 

Komentari (0)

Biznis