Privreda

Čak 92 odsto preduzeća imalo zaposlene na bolovanju u protekla dva meseca - koliko njih je primalo punu zaradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/02/2022

-

12:10

Čak 92 odsto preduzeća imalo zaposlene na bolovanju u protekla dva meseca - koliko njih je primalo punu zaradu
Čak 92 odsto preduzeća imalo zaposlene na bolovanju u protekla dva meseca - koliko njih je primalo punu zaradu - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

U prethodna dva meseca čak 92 odsto preduzeća imalo je zaposlene na bolovanju od kovida 19, a 72 odsto poslodavaca isplaćivalo je puni iznos zarade tokom trajanja bolovanja zaposlenog, dok je kod mikro i malih preduzeća taj procenat iznosio čak 81 odsto, pokazala je anketa koju je sprovela Unija poslodavaca Srbije među skoro 300 vlasnika i direktora firmi svih veličina.

Kod tri četvrtine poslodavaca, bolovanje zaposlenih trajalo je do tri nedelje, a kod jedne četvrtine duže od toga. U 65 odsto anketiranih preduzeća zabeležen je gubitak usled odsustva zaposlenih zbog kovida, najviše u prerađivačkoj industriji, a mereno prema veličini firme najviše su pogođena mikropreduzeća.

Na pitanje kako su rešavali problem nedostajućih radnika, većina anketiranih, oko 72 odsto, odgovorila je da se odlučila za preraspodelu posla među preostalim zaposlenima. Njih 15 odsto moralo je da smanji obim poslovanja, a 8 procenata je angažovalo nove radnike. Neki su skratili radno vreme ili uputili zaposlene na rad od kuće.

U komentarima na aktuelnu situaciju i preporuku Vlade Srbije da firme isplaćuju 100 odsto zarade radnicima obolelim od kovida, velika većina preduzetnika ocenjuje nelogičnim pravljenje razlike među radnicima sa različitim dijagnozama, od koji neke predstavljaju daleko teža oboljenja nego što je kovid.

U preporukama koje poslodavci upućuju nadležnim organima, izdvajaju se da država donese i sprovodi jasnu strategiju u borbi protiv pandemij, kao i da intenzivno radi na postizanju visoke stope vakcinisanosti. Privrednici su predložili i da za zaposlene koji su privremeno sprečeni za rad zbog kovida 19 poslodavac isplati zakonom predviđenih 65 odsto zarade, a ostatak do pune plate da doplati država, a traže i da se umanje poreske obaveze i pomere rokovi za njihovo plaćanje.

Navedena anketa deo je redovnih aktivnosti Unije poslodavaca Srbije, koja od početka krize izazvane pandemijom redovno prati stanje u privredi naše zemlje. Na osnovu dobijenih rezultata Unija informiše nadležne organe i pokreće odgovarajuće inicijative za poboljšanje položaja preduzeća i njihovu lakšu borbu protiv posledica pandemije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis