Društvo

Pravila i preporuke: Ko može da računa na punu platu tokom bolovanja zbog korone?

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

16/09/2021

-

20:07

Pravila i preporuke: Ko može da računa na punu platu tokom bolovanja zbog korone?
Pravila i preporuke: Ko može da računa na punu platu tokom bolovanja zbog korone? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iz dana u dan raste broj zaraženih virusom korona. Inficiranih je najviše među radno aktivnim stanovništvom, a to povlači sa sobom i pitanje da li radnici tokom "kovid bolovanja" mogu da računaju na pun iznos plate ili na 65 odsto.

Na 100 odsto visine plate mogu da računaju uglavnom zaposleni u javnom sektoru, agencijama, ustanovama, fondovima, zapravo svi kojima je država poslodavac i koji su potpusali Aneks Posebnog kolektivnog ugovora o radu.

Sa druge strane zaposleni u privatnom sektoru dobijaju uglavnom 65 odsto od plate, izuzetak su pojedini poslodavci koji su poslušali preporuku Vlade Srbije iz aprila prošle godine da se zaposlenima tokom "korona bolovanja" isplaćuje 100 odsto plate .

Zbog toga se često dešavalo da zaposleni kod privatnika, čak i kada se potvrdi da su zaraženi a nemaju simptome ili kada imaju zaraženog člana porodice i trebalo bi da odu u izolaciju, uredno su išli na posao kako finasijski ne bi bili oštećeni na kraju meseca.

Bolovanje je inače regulisano Zakonom o radu i Zakonom o zdravstvenom osiguranju, te kako se ta dva zakona nisu menjala išla je samo preporuka Vlade Srbije, a ne obaveza za poslodavce da zaposlenima isplaćuju punu platu tokom bolovanja.

Inače, tokom bolovanja prvi mesec ide na teret poslodavca, od od drugog i svaki naredni mesec bolovanje finansira država.

Zaštita zaposlenih

"Mislim da je smisao preporuke da se zaposleni zaštite i da ne budu pored bolesti još i finansijski oslabljeni. Interes poslodavca treba da bude da se oštećeni što pre oporavi i da radni proces ne trpi", kaže Hajrija Mujović, naučni savetnik u Institutu društvenih nauka.

Aneks Ugovora o radu koji su prošle godine sa Ministarstvom zdravlja potpisali zaposleni u zdravstvu podrazumeva da pravo na 100 odsto bolovanja imaju oni koji su se zarazili na poslu, ne i oni koji dolaze sa odmora, kongresa... Međutim, teško je utvrditi gde se ko zarazio, te su zaposleni u zdravstvu uglavnom primali punu platu tokom bolovanja. 

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu dr Zoran Savić kaže da su 100 posto od plate tokom "kovid bolovanja" imali svi zaposleni u zdravstvu, ali pod uslovom da su se inficirali na radnom mestu.

Tanjug/AP/Denis Grishkin, Moscow News Agency

Puna plata tokom bolovanja za zdravstvene radnike samo ako se zaraze na poslu

"Ako su se zarazili van radnog mesta, kod kuće ili je bio na odmoru bolovanje je 65 odsto. To je i dalje na snazi. Za punu platu tokom bolovanja bitno je da je zaposleni imao kontakt sa pacijentom koji je zaražen na radnom mestu", rekao je Savić za Euronews Srbija.

Prosvetarima puna plata tokom bolovanja

Slično je i kod zaposlenih u prosveti. Sindikati su sa državom potpisali Aneks Posebnog kolektivnog ugovora o radu u junu prošle godine po kome prosvetari imaju pravo na pun iznos plate tokom bolovanja.

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije kaže da su prosvetari primali pun iznos plate nevezano gde su zaraženi i da su im i dve nedelje izolacije bile plaćene u punom iznosu.

Ona navodi da se sada može desiti drugi problem, da zbog zaraženih prosvetnih radnika nema ko da predaje deci.

profimedia

Prosvetari mogu da računaju na 100 odsto plate tokom "korona bolovanja"

"Ministar prosvete kaže da je sada 1,4 odsto nastavnika zaraženo. Ne mogu tačno da kažem koji je to broj, ali znam da je taj broj nejednako raspoređen. U nekim školama je mnogo nastavnika zaraženo, a u drugim manje. Bićemo u situaciji da sa decom neće imati ko da radi, čak i ako su đaci zdravi", navela je Janković za Euronews Srbija.

Privatni sektor – teško do pune plate

Nebojša Rajković, generalni sekretar Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) kaže da je u privatnom sektoru retko ko isplaćuje punu platu tokom bolovanja, već se odlučuju za 65 odsto plate što je zakonska obaveza.

"Svi poštuju zakon i isplaćuju 65 odsto osim onih koji su posebnim kolektivnim ugovorima to regulisali. Tu spadaju javna uprava, ustanove, javno-komunalna preduzeća, oni imaju posebne ugovore po kojima im se isplaćuje 100 odsto zarade. Ostali retko ko od poslodavaca isplaćuju 100 odsto, isplaćuju 65 kolika je zakonska obaveza", naveo je on.

Ističe da je država privatnicima dala samo preporuku, da nisu imali zakonsku obavezu da isplaćuju punu platu. Tvrdi da čak ni velike kompanije nisu ispoštovale preporuku Vlade Srbije.

Tanjug/Dušan Aničić

Zaposlenima u privatnom sektoru bolovanje uglavnom 65 odsto plate

"Nemaju razloga da isplate nešto što nemaju zakonsku obavezu", rekao je on.

Sa druge strane iz Asocijacvije malih i srednjih preduzeća tvrde da se većina privatnika pridržavala preporuke države i da su isplaćivali 100 odsto plate.

Zoran Vujović, predsednik te Asocijacije navodi da je bilo samo pojedinačnih slučajeva gde poslodavci "izagravali surove kapitaliste", te za bolovanje nisu isplaćivali u punom iznosu plate.

"Svakom poslodavcu dobar radnik nema cenu. Ako poslodavac nije korektan, ulazi u ozbiljan problem, jer u Srbiji generalno postoji problem sa radnom snagom. Pametan poslodavac čuva radnika", naveo je Vujović.

Podsećanja radi, pre nekoliko meseci bilo je reči i da nevakcinisani neće moći da računaju na pun iznos plate tokom "korona bolovanja". 

Konsultacije su obavljane na nivou više ministarstava, čak je zaključeno da postoji pravni osnov u Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Međutim, kako većina zaposlenih u javnom sektoru štiti Poseban kolektivni ugovor, primena je neodrživa. 

Komentari (0)

Srbija