Privreda

Završen protest radnika Fijata, odgovori od menadžmenta u narednih osam dana

Komentari

Autor: Tanjug

13/05/2022

-

16:32

Završen protest radnika Fijata, odgovori od menadžmenta u narednih osam dana
Radnici Fijata u Kragujevcu protestuju ispred fabričke kapije - Copyright Tanjug/Nebojša Raus

veličina teksta

Aa Aa

Protest radnika Fijata u Kragujevcu, koji su nezadovoljni ponudom menadžmenta u vezi sa prestankom rada fabrike do proizvodnje novog modela, završen je nakon sastanka sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem na kome je dogovoren zajednički sastanak sa predstavnicima ministarstava rada i privrede za ponedeljak u Beogradu.

Radnicima su posle sastanka saopštili da imaju dva zahteva - da ostanu da rade i da im se obezbede plate do početka proizvodnje novog modela ili da se obezbede dostojanstvene otpremnine za one koji žele da odu.

Kako su rekli, ponuda menadžmenta fabrike podrazumeva odlazak na rad u inostranstvo do početka proizvodnje novog modela ili odlazak na biro za zapošljavanje uz otpremninu.

Gradonačelnik Dašić pozvao je okupljene radnike da budu strpljivi i poručio im da ne postoji razlog za strah od zatvaranja fabrike.

"Svima je u interesu ovde u Kragujevcu da Fijat radi. Nema govora o zatvaranju fabrike, molim vas za strpljenje", poručio je Dašić koji je nakon toga s predstavnicima zaposlenih održao sastanak u Gradskoj upravi.

Sastanak sa gradonačelnikom bio je zatvoren za javnost, a po završetku je saopšteno da u ponedeljak radnici sa gradonačelnikom idu u Beograd, u Ministarstvo rada.

"Nas ne zanima šta predsednici svih sindikata pregovaraju u naše ime, jer smatramo da oni zastupaju interes poslodavca, a ne nas radnika", rekao je nakon sastanka sa gradonačelnikom Igor Anđić, zamenik predsednika sindikata Nezavisnost u Fijatu i dodao da zaposleni imaju samo dva zahteva.

"Nezavisnost": Radnicima koji žele da ostanu obezbediti plate

"Jedan je da se radnicima koji žele da ostanu da rade obezbede plate do početka proizvodnje novog modela. Drugi je da se obezbede dostojanstvene otpremnine za one koji žele da odu. Najveći broj ljudi ne želi da ide da radi u inostranstvu", rekao je Anđić posle sastanka sa gradonačelnikom.

Tanjug/Nebojša Raus

 

Dašić je rekao je da je došlo do panike među zaposlenima zbog niza neproverenih informacija i da prema informacijama koje on ima apsolutno neće biti otpuštanja radnika, koji ne žele u inostranstvo.

"Ne postoji mogućnost da se tako nešto desi, na kraju krajeva ne bi Vlada Srbije to dozvolila, a ni grad Kragujevac. Nije ideja da se Fijat zatvori, naprotiv, ideja je da se pređe na novi model. Problem nedostatka komunikacije u fabrici očigledno postoji, o tome ćemo razgovarati u ponedeljak", poručio je Dašić.

Ðorđević: Dogovor sa menadžmentom u narednih osam dana

Predsednici sva tri sindikata u Fijatu danas su u Beogradu, kako kaže predsednik Samostalnog sindikata u Fijatu Saša Ðorđević, u razgovoru sa ministarkom za rad Darijom Kisić preneli da od menadžmenta Fijata očekuju da u roku od osam dana pred zaposlene izađe sa konkretnim informacijama o programima za odlazak iz firme ili rad u inostranstvu.

Kako je rekao za Tanjug, ministarka Kisić se složila da radnici treba da dobiju adekvatne odgovore na sva pitanja od poslodavca, kako bi se izbegla situacija u kojoj su se radnici našli zbog nepotpunih informacija, što je napravilo konfuziju.

Ðorđević je preneo da je dogovoreno na sastanku u Beogadu, kome su prisustvovali i predstavnici Fijata, da se posle pomenutog roka održi još jedan sastanak u resornom ministarstvu na kome bi radnici dobili odgovor na njihove zahteve.

"Onda ćemo sesti i tražiti rešenja za sve opcije. Mi kao sindikat podržavamo sve one zaposlene koji žele dobrovoljno da odu na rad u inostranstvo, samo tražimo da se poštuju zakon i propisi Republike Srbije. Ali takođe tražimo i da se svim zaposlenima, koji sebe ne vide za odlazak na rad u inostranstvo, omogući ostanak ovde u fabrici. Ne tražimo da naši radnici budu plaćeni i da sede kući", rekao je on.

Mi imamo dobre radnike koji žele da rade i samo tražimo da im se omogući da rade kod nas u Srbiji, kaže Ðorđević i dodaje da bi u periodu do početka proizvodnje električnog automobila oni mogli da prođu obuku za novu prizvodnu platformu.

Kako kaže, to bi bilo dobro za zaposlene, a izbegli bi se i protesti i Stelantis ne bi imao lošu sliku o našim radnicima koji treba da uđu u proizvodnju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis