Privreda

Komisija za kontrolu jedino od "Geoksa" tražila da vrati 400 miliona dinara državne pomoći, zahtev pred Upravnim sudom

Komentari

Autor: Tanjug / Z. R.

29/09/2022

-

15:52

Komisija za kontrolu jedino od "Geoksa" tražila da vrati 400 miliona dinara državne pomoći, zahtev pred Upravnim sudom
profimedia, E-Stock/Dušan Milenković - Copyright profimedia, E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

U 2021. godini doneto je jedno rešenje o nezakonitoj državnoj pomoći i zatraženo njeno vraćanje, a firma "Tehnikal development" osporila je tu odluku na Upravnom sudu, rekao je danas predsednik Komisije za dodelu državne pomoći Vladimir Antonijević. Govoreći pred skupštinskim Odborom za finansije on je rekao da je Komisija dala odgovor na tužbu "Tehnikal Developmenta".

Ta kompanija je državnu pomoć koristila za razvoj i radnike fabrike "Geoks" u Vranju koja je prestala sa radom. Antonijević je rekao da se traži vraćanje državne pomoći u ukupnom iznosu većem od 400 miliona dinara sa zateznim kamatama.

Obrazlažući izveštaj o radu u 2021. godini Antonijević je rekao da je to jedini slučaj u kome je Komisija donela rešenje o nezakonitoj državnoj pomoći i naložila njeno vraćanje.

Podsetimo, posle odlaska iz Vranja "Geoksa" koji je podelio otkaze za više od 1.000 radnika, Komisija za kontrolu državne pomoći (KKDP) kontrolisala je količinu subvencija koje je ova kompanija dobila i utvrdila da je državna pomoć bila neusklađena, odnosno da su država i Grad Vranje "preplatili" ovu investiciju.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Likvidacija Geoksove fabrike u Vranju pokrenuta je 5. avgusta, a bez posla je ostalo više od 1.000 radnika. Ova kompanija je od 2013. godine, kada je počela izgradnja fabrike dobila ukupno 1.506.710.440 dinara, dok je prema podacima Komisije za kontrolu državne pomoći, ukupan iznos opravdanog troška, odnosno investicije u pripremu, igradnju i opremanje fabrike bio 2.185.332.097 dinara. Država im je, dakle, dala oko 12,7 miliona evra,  a u izgradnju i opremanje fabrike je ukupno uloženo oko 18,5 miliona evra.

"Utvrđeno je da intenzitet državne pomoći dodeljene korisniku iznosi 68,95 odsto, što nije u skladu sa članom 8. Uredbe kojim je propisano da se visina regionalne investicione državne pomoći koja se dodeljuje velikim privrednim subjektima utvrđuje u iznosu do 50 odsto opravdanih troškova ulaganja. To znači da je dodeljeno 18,95 odsto više u odnosu na uredbom propisani intenzitet državne pomoći", objavljeno je u Rešenju Komisije za kontrolu državne pomoći.

U Rešenju KKDP se navodi da je prekomerni iznos državne pomoći dodeljen 1. aprila 2016. godine, u iznosu od 90.687.891,33 dinara, prilikom isplate III tranše subvencija Ministarstva privrede i 23. decembra 2016. godine, u iznosu od 323.356.500,00 dinara, prilikom isplate IV tranše subvencija, u skladu sa Ugovorom.

Država pomaže na 117 načina

Vladimir Antonijević je naveo da je za godinu dana Komisija donela 130 rešenja, te da je delovala i prethodnim davanjem mišljenja na predloge pojedinačnih odluka o državnoj pomoći koja su joj dostavljana.

Rekao je i da svako ko dokaže interes može dostaviti inicijativu o naknadnoj kontroli, a da je prošle godine bila samo jedna za koju je Komisija procenila da nema osnova za pokretanje postupka, te istakao da se Komisija bavi već donetim odlukama, a da ona sama na odlučuje o dodeli pomoći.

Dodao je da je značajna funkcija prenošenje pravnih tekovina Evropske unije u ovoj oblasti i da će Komisija prestati da postoji datumom ulaska Srbije u Uniju. Naveo je da je Komisija identifikovala 117 šema državne pomoći koje u Srbiji primenjuju državni, pokrajinski i organi lokalnih samouprava, a da je za šest šema utvrđeno da je neophodno usklađivanja za pravilima za dodelu, te da su o tome obavešteni organi.

Naveo je i da je Komisija efikasnim radom doprinela rešenju dugogodišnjeg slučaja Železare Smederevo što je konstatovano i u izveštaju tela EU. Za rad u 2021. godini Komisija je imala budžet od 86,9 miliona dinara, iskoristila je 81 posto plana, od čega 90 posto na zarade i troškove na osnovu zarada.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis