Privreda

Nemački Gruner otvorio četvrti pogon u Vlasotincu, Vučić: Važno je da naučimo decu da rade koliko i uče

Komentari

Autor: Tanjug / Euronews Srbija

25/10/2022

-

12:33

Nemački Gruner otvorio četvrti pogon u Vlasotincu, Vučić: Važno je da naučimo decu da rade koliko i uče
Nemački Gruner otvorio četvrti pogon u Vlasotincu, Vučić: Važno je da naučimo decu da rade koliko i uče - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka kompanija Gruner Srbija otvorila je danas četvrti proizvodni pogon u Vlasonticu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u kojem će zaposliti oko 200 novih radnika. U novom pogonu proizvodiće se releji za renomirane automobilske brendove.

Kompanija Gruner obeležava 15. godišnjicu rada u Vlasotincu proširenjem svog proizvodnog pogona za 4.500 metara kvadratnih što, sa ranije izgrađenih 7.000, čini ukupno 11.500 metara kvadratnih proizvodnog pogona. Ova kompanija je jedan od najvećih proizvođača energetskih releja za strujomere i automobilsku industriju.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Vlasotincu tokom obilaska novog pogona nemačke kompanije Gruner, gde rade i đaci u okviru dualnog obrazovanja, da je važno da naučimo decu da jednako rade koliko i uče, jer će onda Srbija imati budućnost.

U novom pogonu proizvodiće se releji za renomirane automobilske brendove, a Vučić je obilazeći fabriku konstatovao da ima puno radnica i istakao da su žene u toj oblasti poznate po preciznom radu.

Vučić je razgovarao i sa đacima za smer industrijski mehaničar, koji tu rade tri dana nedeljno.

"Meni je Šimon Perez rekao - tek kada vam deca sa 14 godina nauče da jednako rade koliko i da uče i kada mi stariji koji smo završili fakultete budemo jednako učili koliko i radili, moći ćemo da računamo da imamo budućnost. Ovo je jedini način da uspemo nešto", rekao je Vučić.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Predsednik je istakao da Tehnička škola u Vlasotincu predstavlja prednost u tom mestu u odnosu na sve druge.

"Zato oni (đaci) mogu da računaju na posao čim završe školu", istakao je Vučić i dodao da je Gruner primio na posao 45 svršenih đaka škole.

On je razgovarao sa sedamnaestogosišnjim blizancima Nikolinom i Nikolom koji su nedelju dana nakon završetka škole dobili posao i posebno pohvalio devojčicu koja je bila đak generacije na smeru "industrijski mehaničar".

Vučić je izrazio veliko zadovolčjstvo što ih je upoznao, a oni su mu preneli da su roditelji ponosni na njih, da su sada u kzuću stigle dve nove plate i da se to već odrazilo na kućni budžet.

Vučić je njima i đacima na praksi poželeo srećan rad i poželeo uspeh u budućnosti.

Kompanija Gruner obeležava 15. godišnjicu rada u Vlasotincu proširenjem svog proizvodnog pogona za 4.500 metara kvadratnih što, sa ranije izgrađenih 7.000, čini ukupno 11.500 metara kvadratnih proizvodnog pogona.

Ova kompanija je jedan od najvećih proizvođača energetskih releja za strujomere i automobilsku industriju, a u novom pogonu u Vlasotincu biće zaposleno 200 radnika, što će činiti ukupno oko 750 zaposlenih u Gruneru.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Svečanosti otvaranja novog proizvodnog pogona prisustvovala je i ambasadorka Nemačke Anka Konrad.

Predsednik Vučić je rekao da će ove godine trgovinska razmena Srbije i Nemačke preći 7,2 milijarde evra i dodaje da je samo u prvih osam meseci ostvarena razmena vredna 5,4 milijardi evra. Kazao je da će ovo biti apsolutno rekordna godina kada je reč o razmeni sa Nemačkom, pošto je dosadašnja najveća razmena bila 6,4 milijarde evra. Predsednik je naveo da je sada u Srbiji odnos uvoza i izvoza sa Nemačkom 82 odsto na strani Nemačke.

"Imamo veliku razmenu zahvaljujući Gruneru u brojnim drugim nemačkim kompanijama. To je za nas velika i važna stvar, ovo čini napredak Srbije, tek kada ljudi imaju posao mogu da ostanu u Vlasotincu", istakao je Vučić.

On je rekao da građevinski radnici i majstori sa juga Srbije rade u celoj zemlji, ali i inostranstvu i da jedino kada imaju posao u Vlasotincu tu mogu da ostanu i planiraju svoju budućnost u Vlasotincu.

"Video sam mnogo vrednih žena i muškaraca, i iz Leskovca i Gadžinog Hana, koji u ovoj fabrici predstavljaju Srbju. Dali smo subvenecije Gruneru nešto manje, ali kada budu otvarali opet neki novi pogon, daćemo i više", rekao je Vučić.

Zahvalio je predstavnicima kompanije što nisu tražili veće subvencije. Još toliko da ste tražili dobili biste, poručio je Vucić i zamolio kompaniju da malo poveća plate radnicima, uz obećanje da će im država narednog puta dati veće subvencije. Vučić je napomenuo da Gruner ima veću fabriku u Srbiji nego u drugim zemljama, kao što su Tunis i Indija i drugim. Predsednik je zahvalio radnicima Grunera što su se dobro pokazali, zbog čega je i nemačka Bizerba napravila fabriku u Valjevu. Vučić je rekao da Nemci kažu jedni drugima kakva iskustva imaju i onda prave nove fabrike u našoj zemlji.

"Malo povećajte radnicima plate", poručio je Vučić rukovodstvu Grunera i dobio veliki aplauz od radnika.

"To je moja molba, a vi od nas sledeći put uzimete malo veće subvencije, ako možemo takav dogovor da napravimo, dodao je Vučić i poželeo Gruneru da dugo ostanu u Srbiji. Dodao je da je država dala za novi pogon 773.000 evra subvencija. Vučić je rekao novinarima da su u Vlasotincu plate bile 238 evra došle na 437 evra u proseku, što je malo, ali dosta više nego pre 10 godina.

"Zato sam rekao da nam je potrebna jedna velika investicija, RND centar u Leskovcu, koji bi podigao plate", naveo je Vučiću.

Komentari (0)

Biznis