Privreda

Javni poziv privrednicima za nove mašine i opremu - objavljeni kriterijumi za konkurs

Komentari

Autor: Euronews

08/07/2021

-

12:04

Javni poziv privrednicima za nove mašine i opremu - objavljeni kriterijumi za konkurs
Javni poziv privrednicima za nove mašine i opremu - objavljeni kriterijumi za konkurs - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo privrede i Razvojna agencija Srbije objavili su javni poziv za dodelu podsticaja za privlačenja direktnih ulaganja u automatizaciju postojećih kapaciteta u oblasti prehrambene industrije. Sredstva podsticaja mogu se dodeliti za realizaciju investicionih projekata za ulaganja radi automatizacije, čija je minimalna vrednost ulaganja milion evra.


Za realizaciju isplate tranši u tekućoj budžetskoj godini raspoloživa sredstva iznose 300 miliona dinara. Javni poziv sprovodi se u skladu sa Uredbom o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlacenja direktnih ulaganja u automatizaciju postojećih kapaciteta u oblasti prehrambene industrije, koju sprovodi Ministarstvo privrede u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije.

Prijave za dodelu sredstava privredna društva dostavljaju Razvojnoj agenciji Srbije.

Prijavu mogu da dostave privredna društva koja obavljaju delatnost u oblasti prehrambene industrije, radi automatizacije postojecih kapaciteta sa ciljem unapredenja produktivnosti, povećanja broja domaćih kooperanata i povećanja korišćenja sirovina domaćeg porekla.

Korisnik sredstava je dužan da za realizaciju investicionog projekta obezbedi učešće od najmanje 25 odsto opravdanih troškova iz sopstvenih sredstava ili iz drugih izvora koji ne sadrže državnu pomoć.

"Maksimalan dozvoljeni iznos sredstava za velika privredna društva može se utvrditi najviše do 50 odsto opravdanih troškova za realizaciju investicionog projekta, dok srednje privredno društvo može dobiti najviše do 60 odsto opravdanih troškova, a za mala privredna društva najviše do 70 odsto", navedeno je u Javnom pozivu.

Ko može da se prijavi?

Prilikom određivanja visine sredstava koja mogu biti dodeljena, uzima se u obzir kumulacija sa prethodno odobrenom državnom pomoći, u skladu sa propisima kojima se uređuju pravila za dodelu državne pomoći. Maksimalan dozvoljeni iznos sredstava koji može biti dodeljen za ulaganja veća od 50 miliona evra ne može biti veći od 25 odsto opravdanih troškova ulaganja, a za ulaganja koja prelaze iznos od 100 miliona evra taj procenat ne može biti veći od 17 odsto opravdanih troškova ulaganja.

Kriterijumi za stručnu analizu investicionog projekta su reference ulagača (prepoznatljivost na tržištu, reference klijenata, dosadašnja iskustva i uspešnost u realizaciji investicionih projekata), visina i vrsta ulaganja, tehnološki nivo delatnosti koja je predmet ulaganja, u skladu sa klasifikacijom Evrostata, prethodna saradnja sa dobavljačima i planirani udeo domaćih dobavljača, efekti ulaganja i uvođenja nove tehnologije na proizvodne kapacitete, produktivnost i unapređenje stepena prerade proizvoda.

Jedan od kriterijuma je i prethodni i planirani obim međunarodnog i ukupnog prometa (pre i nakon investicionog projekta) i uticaj uvođenja novih proizvoda, kao i finansijsko-tržišna ocena investicionog projekta (izvori finansiranja, likvidnost, profitabilnost, održivost i period povraćaja investicije i dr.). Proveravaće se i  postojeći nivo proizvodnje i planirano povećanje produktivnosti, podaci o dosadašnjem korišćenju sirovina domaćeg porekla i planirano povećanje i broj kooperanata i planirano povećanje broja kooperanata. 

Preporuka za vas

"Velliki brat" za javna preduzeća prvi korak ka digitalizaciji privrede
Stopa preživljavanja preduzeća u Srbiji: Svaka druga firma osnovana pre pet godina više ne postoji

Komentari (0)

Biznis