Briselske vesti

Berbok: EU može biti snažniji akter jedino ako se prihvatimo onoga što odlažemo već duže vreme

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2023

-

14:18

Berbok: EU može biti snažniji akter jedino ako se prihvatimo onoga što odlažemo već duže vreme
Analena Berbok - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok najavila je danas na konferenciji o proširenju EU u Berlinu početak procesa jačanja unutrašnjih struktura Evropske unije kao pripremu za proces proširenja i istovremeno predložila postupnu integraciju zemalja kandidata.

Berbok je rekla da je proširenje EU na zemlje zapadnog Balkana, ali i Ukrajinu i Moldaviju potrebno zbog geostrateške situacije i politike predsednika Rusije Vladimira Putina, prenela je Hina. Ona je istakla da je proces proširenja potreban da bi EU postala još snažniji akter i povećala bezbednost.

"Mislim da bismo mogli da razmišljamo o postupnoj integraciji zemalja kandidata kojima bi zatvaranjem novih poglavlja bio omogućen pristup radu Evropske unije, između ostalog i učešćem na sastancima Saveta EU", rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova na otvaranju ministarske konferencije pod nazivom "Veća, snažnija Unija".

Berbok je navela da njena vlada razmišlja o nizu mera koje bi EU učinile delotvornijom u trenutku proširenja. Među merama je i ograničenje područja odlučivanja na kojima bi bio moguć veto. Ona je spomenula mogućnost uvođenja neke vrste glasanja u Savetu EU preko žutih i crvenih karata: žute u slučaju nezadovoljstva nekim delovima odluke, crvene u slučaju potpunog neslaganja.

Berbok je iznela i ideju o smanjenju Evropskog parlamenta i Evropske komisije, pri čemu bi unutar komisije pojedini resori bili podeljeni na više zemalja članica.

"Evropska unija može biti snažniji akter jedino ako se prihvatimo onoga što odlažemo već duže vreme, a to je reforma načina na koji EU funkcioniše", rekla je ona.

Ministarsku konferenciju na kojoj se raspravlja o osnaživanju struktura Evropske unije u svrhu priprema za nastavak procesa proširenja organizovala je Nemačka u saradnji sa Španijom, koja trenutno predsedava EU.

Komentari (0)

Evropa