Briselske vesti

Za sledeću godinu obezbeđeno 189,4 milijarde evra: Pregovarači iz EP i Saveta EU postigli dogovor o budžetu za 2024.

Komentari

Autor: Tanjug

12/11/2023

-

10:47

Za sledeću godinu obezbeđeno 189,4 milijarde evra: Pregovarači iz EP i Saveta EU postigli dogovor o budžetu za 2024.
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pregovarači iz Evropskog parlamenta i Saveta EU postigli su dogovor o budžetu evropskog bloka za sledeću godinu koji će iznositi 189,4 milijarde evra.

Poslanici EU su naveli da su pored toga obezbedili dodatna finansijska sredstva za neke od prioriteta parlamenta, kao što su humanitarna pomoć, program za istraživanje i razvoj bloka Horizont Evropa i program razmene Erazmus, preneo je briselski portal Politiko.

Španija, koja predsedava Savetom EU do kraja godine, naglasila je da postoji "dovoljno finansijskih mogućnosti da se odgovori na nepredviđene okolnosti". Budžet će pomoći u rešavanju "najhitnijih posledica krize na Bliskom istoku, kao i u Evropi i njenom susedstvu", navedeno je u saopštenju EK.

Iako postoji dogovor o budžetu EU za 2024, razgovori su još u toku o reviziji dugoročnog budžeta EU, višegodišnjeg finansijskog okvira (MFF). EK je juče naglasila da je "hitno potreban brz dogovor" o MFF-u. Evropski parlament i Evropski savet tek treba da odobre sporazum o budžetu za 2024. godinu.

Komentari (0)

Evropa