Briselske vesti

Harmonizacija viznog režima: Srbija na putu usklađivanja vizne politike sa EU

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/11/2023

-

18:57

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije usvojila je juče Zaključak o usvajanju Plana harmonizacije viznog režima Srbije sa viznim režimom Evropske unije, što je, kako se navodi, jedna od obaveza naše zemlje na putu evropskih integracija. Prethodno su se u više navrata čuli pozivi Srbiji iz Evropske unije da se uskladi sa viznim politikama Evropske unije. 

Otvaranjem pristupnih pregovora Srbija je dobila spisak aktivnosti koje će se dalje pratiti i od kojih će u velikoj meri zavisiti tempo evropskih integracija. Među tim aktivnostima jeste i usklađivanje viznog režima, jedna od najčešće pominjanih tema ovde u Evropskoj komisiji upravo kada je Srbija u pitanju. 

U nekoliko navrata je resorna komesarka Ilva Johanson pominjala da je pre godinu dana u Evropskoj uniji zabeležen ogroman porast neregularnih migracija upravo preko zapadno-balkanske rute. U tom kontekstu najčešće se pominjala i Srbija. 

Stoga je komesarka Johanson održala brojne sastanke sa zvaničnicima iz naše zemlje. Rezultat toga je usklađivanje sa viznom politikom. 

U prethodnih godinu dana Srbija je uvela vize za šest zemalja sa kojima i Evropska unija ima vizni režim. 

Upitana da prokomentariše plan za harmonizaciju viznog režima, Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson, izjavila je za Euronews da je Srbija obećala da će uskladiti svoju viznu politiku i da to čini "korak po korak". 

profimedia

 

"Imali smo ministarski sastanak Evropska unija-Zapadni Balkan sa ministrima unutrašnjih poslova pre mesec dana u Skoplju i to je bila jedna od tema, gde smo mogli da vidimo da su neke od zemalja Zapadnog Balkana više uskladile svoje vizne režime od drugih i to je ono što ja vrlo naglašavam, bilateralno sa Srbijom. Imala sam i dobar razgovor sa premijerkom na ovu temu i oni su spremni da se usklade sa viznim politikama, posebno sa onim zemljama sa kojima mi imamo najviše problema kada su u pitanju neregularni dolasci. Tako da, pozdravljam ovu odluku", zaključila je Johanson. 

I u nedavno objavljenom izveštaju Evropske komisije pominju se migracije i primećuje se značajan napredak zbog uvođenja viznog režima sa šest zemalja, među kojima su Tunis, Burundi, Gvineja Bisao, Bolivija, Indija i Kuba. 

Srbija i dalje ima bezvizni režim sa 16 zemalja sa kojima Evropska unija nema, a među tim zemljama su i Rusija, Turska i Kina. 

 

Komentari (0)

Evropa