Briselske vesti

EU predstavila novu strategiju za borbu protiv rastućeg antisemitizma u Evropi

Komentari

Autor: Euronews, AP

06/10/2021

-

10:09

EU predstavila novu strategiju za borbu protiv rastućeg antisemitizma u Evropi
Evropska komisija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija predstavila je novu strategiju za borbu protiv rastućeg antisemitizma i govora mržnje u Evropi. Iz Brisela je u utorak navedeno da planira da podigne svest o jevrejskom životu i osigura da Holokaust ne sme biti zaboravljen.

Mere su, kako je navela Evropska komisija, uvedene s obzirom na "upornost i značajan porast antisemitskih incidenata".

Prema podacima Evropske agencije za osnovna prava, 90 odsto Jevreja smatra da se antisemitizam povećao u njihovoj zemlji i da predstavlja ozbiljan problem. Više od jedne od tri osobe razmišljalo je o emigraciji kako bi izbegli zlostavljanje.

"Strategija koju danas predstavljamo korak je ka promeni u načinu na koji reagujemo na antisemitizam. Evropa može da napreduje samo ako se njene jevrejske zajednice osećaju bezbedno i napreduju", rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Šta podrazumeva nova strategija?

Prema planu, Komisija će koristiti fondove EU za podršku zemljama članicama u razvoju njihovih nacionalnih strategija protiv antisemitizma. 

Brisel će takođe sarađivati sa industrijom i IT kompanijama na sprečavanju ilegalnog izlaganja i online prodaje simbola, suvenira i literature koje se dovode u vezu sa nacizmom.

Sredstva će biti obezbeđena za bolju zaštitu javnih prostora kako bi se pomoglo Jevrejima da se osećaju sigurnije, a 24 miliona evra biće na raspolaganju već sledeće godine. 

Biće preduzeti i drugi koraci za očuvanje jevrejskog nasleđa i podizanje svesti o jevrejskoj kulturi, životu i tradiciciji.

Komisija takođe želi da u saradnji sa lokalnim zajednicama stvori mrežu lokacija "na kojima se dogodio holokaust" kako bi sećanje na genocid ostalo život.

Još jedan fokus plana je da se osigura da fondovi EU za pomoć i razvoj koji odlaze u inostranstvo ne mogu da se koriste za aktivnosti koje bi mogle da izazovu mržnju i nasilje nad jevrejskim narodom.

U proteklih nekoliko nedelja dogodilo se nekoliko incidenata u vezi sa ovim, a poslednji u nizu su antisemitski grafiti u nekadašnjem koncentracionom logoru Aušvic.

Devet zgrada išarano je antisemitskim sloganima, naveo je u saopštenju Memorijalni centar, a preneo CNN.

 

Širom Evrope, antisemitski napadi rastu godinama, podseća CNN.

Jevrejska groblja od Francuske do Poljske redovno se skrnave, a devet od 10 evropskih Jevreja veruje da je antisemitizam u porastu, pokazalo je istraživanje Evropske komisije.

Komentari (0)

Evropa