Briselske vesti

Presuda Evropskog suda pravde: Poljska pravilima o imenovanju i smeni sudija krši propise Unije

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2021

-

12:09

Presuda Evropskog suda pravde: Poljska pravilima o imenovanju i smeni sudija krši propise Unije
Evropski sud pravde - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropski sud pravde je presudio danas da poljska pravila koja dozvoljavaju ministru pravde da raspoređuje sudije u više krivične sudove, ili da ih smenjuje bez navođenja razloga, predstavljaju kršenje zakona EU.

Zakon EU “zabranjuje režim koji je na snazi u Poljskoj”, a prema kojem ministar preporučuje imenovanje sudija u više krivične sudove, kao i “premeštanja koja taj ministar, koji je i državni javni tužilac, može da okonča u bilo kom trenutku bez navođenja razloga”, presudio je Sud pravde EU, a prenosi “Blumberg”.

Evropska komisija bi u roku od nekoliko dana mogla da pošalje pisma Poljskoj, ali i Mađarskoj, tražeći njihov odgovor u vezi sa zabrinutošću da su sredstva koja je obezbedio evropski blok bila deo korupcije ili prevare, potvrdio je evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders.

Sveobuhvatne reforme pravosuđa u Poljskoj, koje uključuju smanjenje starosne granice za penzionisanje sudija i kontroverzno disciplinsko veće za sudije, dovele su do niza slučajeva pred Evropskim sudom pravde.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa